Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 7 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

‘Pas op vijfde naar basisschool door lerarentekort’

Het steeds groter wordende lerarentekort drijft scholen, zeker in de randstad, tot wanhoop. Na tal van maatregelen houden de scholen rekening met een scenario waarbij kinderen pas vanaf 5 jaar naar school kunnen.

In Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Amsterdam en Almere wordt er ‘serieus’ rekening gehouden met dit noodplan, schrijft het AD. Kinderen zijn pas leerplichtig vanaf 5 jaar en moeten voor die tijd dus langer in de kinderopvang blijven.

Geen bevoegde leraren

De krant schrijft dat er in Amsterdam geen bevoegde leraren zijn voor 280 fulltimebanen, in Den Haag zou het gaan om ruim 197 banen. Lapmiddelen, zoals een vierdaagse schoolweek en opgeheven klassen, zijn niet meer voldoende toereikend.

Volgens de scholen moet er meer ruimte komen om te kunnen schuiven met de onderwijstijden. Minister Slob van Basis- en Voortgezet onderwijs wijst echter terug naar de wet: kinderen mogen vanaf 4 jaar naar school en moeten dat vanaf 5 jaar. „We snappen dat het lastig kan zijn en er soms voor creatieve oplossingen moet worden gekozen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Pas op vijfde naar basisschool door lerarentekort’
Sluiten