Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 sep 2019 / 07:24 uur

‘Omstreden wet Hongkong wordt teruggetrokken’

De omstreden wet in Hongkong – die leidt tot de protesten van afgelopen drie maanden – wordt waarschijnlijk ingetrokken.

Leider Carrie Lam van Hongkong zal naar verwachting later op woensdag de formele intrekking aankondigen van de voorgestelde controversiële uitleveringswet met China. Dat meldt de South China Morning Post, op basis van anonieme bronnen.

Al drie maanden wordt er massaal betoogd in Hongkong tegen Lam en haar plannen. Het plan moest ervoor zorgen dat mensen door de autonome regio voor berechting kunnen worden overgedragen aan China.

In juli had Lam al op de televisie aangekondigd de omstreden uitleveringswet te zullen intrekken. Lam noemde het werk van de overheid een ‘totale mislukking’. De wet is volgens Lam dood.

Belangrijke eisen

De intrekking van het wetsvoorstel, waardoor burgers uit Hongkong naar het vasteland van China zouden kunnen worden gestuurd om terecht te staan, was een van de belangrijkste eisen van pro-democratie demonstranten die de voormalige Britse kolonie in een diepste crisis hebben gestort. De betogers zijn fel tegen de toenemende inmenging vanuit de Chinese hoofdstad Peking.

Niet direct eind voor protesten

Het is nog de vraag of de intrekking een einde zal maken aan de protesten. De stap komt slechts tegemoet aan één van de vijf belangrijkste eisen, waaronder ook oproepen voor een onafhankelijke onderzoekscommissie naar politiegeweld, amnestie voor degenen die zijn gearresteerd en algemeen kiesrecht.

Lam zou ook van plan zijn om een onderzoekscommissie op te zetten om de recente gebeurtenissen te bestuderen, meldde de krant Oriental Daily, zonder iemand te citeren. „Als Carrie oprecht is in het herstellen van de vrede in de samenleving van Hongkong, is alleen de intrekking van het wetsvoorstel verre van voldoende", zei Alvin Yeung, een pro-democratische parlementariër.

Rellen

In de nacht van dinsdag op woensdag waren er in Hongkong opnieuw rellen. Rond middernacht verdreef de politie een groep demonstranten van een plein buiten het politiebureau in het district Mong Kok, meldde een lokaal radiostation. De politie arresteerde een persoon op metrostation Prince Edward. Bij beide operaties gebruikte de politie pepperspray. Dit weekend ging het ook al mis.

Tegen communisme

Terwijl de protestweekenden met grote demonstraties en botsingen steeds weer de krantenkoppen halen, doen zich ook doordeweeks steeds vaker kleinere incidenten voor. Het ongenoegen van de demonstranten richt zich niet alleen tegen de eigen regering en tegen politiegeweld, maar ook tegen het communistische leiderschap van China.

Meer dan 1100 mensen zijn gearresteerd tijdens de protesten en rellen.

Autonome staat

Hongkong is onderdeel van China, maar er gelden niet dezelfde wetten als in het communistische China. Samen met Macau is Hongkong een ‘Speciale Administratieve Regio van de Volksrepubliek China’. Beide gebieden hebben recht op een eigen economisch systeem en politieke autonomie. Voor Hongkong geldt dit in elk geval tot 2047.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Omstreden wet Hongkong wordt teruggetrokken’
Sluiten