Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 sep 2019 / 08:39 uur

Aantal verzoeken euthanasie stijgt tot recordhoogte

Het aantal hulpvragen bij Expertisecentrum Euthanasie is dit jaar naar een recordhoogte gestegen.

In vergelijking met 2018 is het aantal met 15 procent toegenomen, bevestigt het centrum naar aanleiding van een bericht in de Volkskrant. Tussen 2012 en 2017 heeft Expertisecentrum Euthanasie te maken gehad met een continue toename van het aantal euthanasieverzoeken. Daarna bleef het aantal hulpvragen ongeveer gelijk, met een gemiddelde van 210 per maand.

265 hulpvragen per maand

„Dit jaar ontvangen we maandelijks zo’n 256 hulpvragen", zegt bestuurder Steven Pleiter. „In juli hadden we zelfs een recordaantal aanmeldingen van 308. Er is duidelijk iets aan de hand met de euthanasiezorg in Nederland. Artsen zijn terughoudender geworden; ze sturen meer patiënten naar ons door."

Volgens Pleiter is de onzekerheid groot. „Onlangs werden we gebeld door een arts die al vele keren euthanasie heeft uitgevoerd. Hij zei: kunnen jullie me alsjeblieft begeleiden? Hij voelde zich niet zeker meer. En hij is niet de enige”, citeert de Volkskrant hem.

Strafrechtelijk onderzoek

De onrust begon doordat het Openbaar Ministerie in 2017 een strafrechtelijk onderzoek instelde naar een verpleegarts die euthanasie had uitgevoerd bij een 74-jarige alzheimerpatiënte, die een wilsverklaring had opgesteld toen ze nog helder was. De arts moest eind augustus voor de rechter verschijnen. Het OM stelde toen dat arts moest worden veroordeeld voor moord, omdat ze de euthanasie niet had besproken met de zwaar dementerende vrouw.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aantal verzoeken euthanasie stijgt tot recordhoogte
Sluiten