Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 13 sep 2019 / 10:19 uur

Nibud: Kwart van de huurders zit financieel klem

De huur is duur. Dat geldt voor een kwart van de huurders, want zij zitten volgens cijfers van het Nibud financieel klem.

De huurders kunnen het maandelijkse bedrag voor hun woning weliswaar wel ophoesten, maar houden doorgaans te weinig over om alle kosten te dekken. Zo’n 800.000 huishoudens komen maand na maand financieel in de problemen.

Helft problemen met rondkomen

Het rapport van het Nibud laat ook zien, dat ook buiten de in het zwaarst weer verkerende kwart nog veel meer huurder problemen hebben. „50 procent heeft moeite met rondkomen, 40 procent ervaart financiële schaarste en 30 procent heeft betalingsachterstanden."

Het contrast met huiseigenaren is aanzienlijk. Slechts acht procent van hen kampt met te hoge woonlasten. „Ook ziet het Nibud dat het kopers beter lukt om voldoende spaargeld apart te leggen. Van de kopers heeft 79 procent meer dan de minimale buffer die het Nibud adviseert", zo stelt het kenniscentrum.

Vooral mensen die in sociale huur zitten – hierbij mag de maandelijkse huur niet hoger zijn dan 710 euro – hebben problemen. „Het zijn veelal alleenstaanden, mensen met een uitkering en huurders tussen de 25 en 45 jaar. Het Nibud ziet dat zij door de hoge woonlasten flink minder uitgeven aan vrijetijdsuitgaven, vervoer, contributies en abonnementen. En als deze groep te maken krijgt met andere onvermijdbare uitgaven zoals zorgkosten, wordt er ook minder uitgegeven aan essentiële zaken als voeding."

Noodklok

Dus luidt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart de noodklok. „Zolang het ons niet lukt om de basis van de portemonnee op orde te krijgen, lukt het ons ook niet om geldproblemen te verminderen. We hadden niet verwacht dat zo’n groot deel van de huurders in de sociale sector dusdanig hoge woonkosten heeft dat ze in feite financieel gezien klem zitten. Ze kunnen niet kopen, en kunnen ook niet naar een goedkopere woning. Dit is echt een oproep aan politiek en woningmarkt. Zorg voor meer betaalbare huurwoningen."

Daar is men wel al mee begonnen, ziet ook Vliegenthart. „In de sociale huursector is een goede start gemaakt met de invoering van het passend toewijzen. Alleen gaat dat niet ver genoeg. Minima kunnen geen huur van 607 euro inclusief huurtoeslag betalen, en dat gebeurt nu wel. Volgens onze tabellen kunnen zij maximaal 425 euro betalen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nibud: Kwart van de huurders zit financieel klem
Sluiten