Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 sep 2019 / 07:08 uur

Lagerhuis blokkeert no-deal brexit en verkiezingen

Het Britse Lagerhuis heeft woensdag ingestemd met een wetsvoorstel over het voorkomen van een brexit zonder akkoord met de Europese Unie. 327 parlementariërs stemden voor het wetsvoorstel, 299 leden van het Lagerhuis stemden tegen. Voor het plan van premier Boris Johnson om op 15 oktober nieuwe verkiezingen te houden, was te weinig steun.

298 parlementariërs stemden voor een nieuwe stembusgang, maar dat was minder dan de helft. De Conservatieve premier had de steun van tweederde van de parlementariërs nodig gehad om zijn plan voor nieuwe verkiezingen te kunnen doorzetten.

Nieuw uitstel

In het aangenomen voorstel over de brexit staat dat premier Boris Johnson moet vragen om nieuw uitstel van de brexit als het hem niet op tijd lukt een deal rond te krijgen, tenzij het parlement toestemming geeft voor een brexit zonder deal. Daar is vooralsnog geen meerderheid voor.

Na de stemming zei Labour-parlementariër Hilary Benn „het Lagerhuis heeft gesproken". Hij zei dat Johnson de verplichtingen moet nakomen die het Lagerhuis hem heeft opgelegd en dat hij moet gaan werken aan uitstel van de brexit om een no-dealbrexit te voorkomen.

Johnson vindt dat door het goedkeuren van het wetsvoorstel de Britse onderhandelingspositie in Brussel is verslechterd. Hij zei dat het Lagerhuis heeft gestemd voor het stopzetten van serieuze onderhandelingen.

Verkiezingen

Direct nadat het wetsvoorstel over een no-deal brexit was aangenomen, riep Johnson op tot nieuwe verkiezingen. De premier wil dat Groot-Brittannië op 31 oktober uit de EU stapt, ook als er dan geen akkoord met Brussel is. Het Lagerhuis wil dat Londen Brussel om drie maanden uitstel van de brexit vraagt als er geen overstemming is.

De brexit kan pas echt worden uitgesteld als het Britse Hogerhuis en de EU daarmee akkoord gaan. De tijd dringt, want het Britse parlement wordt volgende week geschorst in de aanloop naar de troonrede.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lagerhuis blokkeert no-deal brexit en verkiezingen
Sluiten