Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

Korpschef eist invoering taser na mishandelingen

De korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, eist dat agenten een stroomstootwapen mogen gaan gebruiken. Hij zegt in een interview in De Telegraaf dat het te lang duurt voordat de regering een besluit over de taser neemt.

‘Meer dan eens per uur belaagd’

De eis komt nadat een man uit een trouwstoet vrijdag een agent bewusteloos sloeg. Er is veel onvrede binnen het politiekorps. Akerboom zegt in de krant dat hij er alles aan heeft gedaan, maar dat de goedkeuring moet komen vanuit Den Haag. Hij zegt veel e-mails van gefrustreerde agenten te krijgen. „Hun frustratie is ook mijn frustratie. Meer dan eens per uur wordt een agent belaagd. Het geweld lijkt onuitroeibaar."

Het stroomstootwapen moet volgens de korpschef helpen bij het herstellen van het gezag. „Het is effectief om geweld te stoppen en werkt bovendien preventief."

Verschillende politiekorpsen hebben de taser al twee jaar gebruikt in een proef. Daarom moet de regering nu een besluit nemen over het stroomstootwapen, vindt Akerboom.

Gezondheidseffecten

Het ministerie van Justitie en Veiligheid liet eerder onderzoek doen naar de gezondheidseffecten van het stroomstootwapen. Dat betrof geen nieuw onderzoek, maar een samenvatting van eerdere studies in de rest van de wereld.

Het Wetenschappelijk Documentatie en Onderzoeks Centrum (WODC) concludeerde dat de gezondheidsrisico’s beperkt zijn, maar plaatste daar wel kanttekeningen bij. De onderzoeken zijn bijvoorbeeld op relatief kleine groepen uitgevoerd, en alle proefpersonen waren gezond. Het WODC stelde dat het „nauwelijks verantwoord is om de gevonden gezondheidsuitkomsten te vertalen naar de Nederlandse situatie".

Minister Ferd Grapperhaus heeft eerder aangegeven in november met een officiële reactie te komen op het onderzoek. Wel heeft hij zich al eerder positief uitgelaten over het stroomstootwapen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.