Metro
Metro Nieuws 18 sep 2019 / 14:24 uur

Grote kans dat jouw Hyves-profiel online nog te vinden is

Een dansende banaan, R+R = back en krabbels: Hyves was tot 2013 een enorm populair netwerk in Nederland. Zo’n tien miljoen Nederlanders hadden dan ook een Hyves-profiel. Voor veel mensen betekende het offline gaan van het netwerk the end of an era. Alhoewel…grote kans dat jouw profiel is terug te vinden.

VPNgids.nl ontdekte dat veel profielen zijn opgeslagen in online webarchieven.

Gegevens bewaard

De Hyves-profielen verdwenen van het internet toen Hyves een doorstart kreeg als Hyves Games, maar de gegevens werden wel bewaard. TMG, de toenmalige eigenaar van de website, sloeg gegevens als gebruikersnamen, wachtwoorden, voornamen, achternamen en e-mailadressen op.

Hyves Games werd in 2018 verkocht, en de meeste gegevens verhuisden mee. Op dit moment is Hyves eigendom van het internationale mediabedrijf Azerion, en zij hebben dus ook nog de gegevens van oude profielen.

Kopieën van profielen

Een groot deel van de profielen, 9 miljoen stuks, zijn bewaard gebleven. En je kunt de jouwe zelfs gemakkelijk opzoeken! Maar dat kan alleen als je je oude gebruikersnaam nog weet. Wanneer je die op web.archive.org invult, gevolgd door ‘.hyves.nl’, krijg je je oude profiel te zien! Je kunt ook profielen van vrienden aanklikken en bekijken, mits die gearchiveerd zijn.

Het profiel dat je ziet is een kopie, gemaakt in 2005 of eind november 2013, toen Hyves offline ging. De profielen zijn opgeslagen omdat Archive.org zoveel mogelijk webpagina’s wil archiveren voor toekomstige generaties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote kans dat jouw Hyves-profiel online nog te vinden is
Sluiten