Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 sep 2019 / 13:37 uur

VVD: zo nodig kijken naar extra geld leraar

De VVD is „bereid te kijken" naar de mogelijkheid om extra geld uit te trekken om het lerarentekort in het onderwijs te bestrijden. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff tegen PvdA-leider Lodewijk Asscher, die samen met de VVD zegt te willen strijden voor meer geld om dit probleem aan te pakken.

Complex

Dijkhoff is echter nog niet overtuigd dat meer geld het probleem oplost. „Ik vrees dat het complexer ligt en dat we volgend jaar, met dat geld, dezelfde klachten horen als blijkt dat het niet leidt tot een verlaging van werkdruk of meer personeel." Mochten er wel specifieke zaken zijn die met extra geld opgelost kunnen worden, is de VVD „wel bereid daarnaar te kijken".

Prinsjesdag

Asscher maakte op Prinsjesdag al duidelijk dat hij meer geld voor het onderwijs wil zien. „U zoekt naar draagvlak, neem ik aan? Hier ligt het", aldus de sociaaldemocraat in het debat over de regeringsplannen voor volgend jaar.

Hij wees Dijkhof specifiek op het feit dat dit kabinet de meerderheid in de Eerste Kamer kwijt is. Met steun van oppositiepartij PvdA kan het kabinet zijn plannen wel door de senaat loodsen, maar als het aan Asscher ligt, staat daar wel wat tegenover.

Financieel gat

CDA-fractievoorzitter Heerma zei tegenover Asscher en GroenLinks-leider Jesse Klaver ook te willen kijken hoe basisschoolleraren er in salaris op vooruit kunnen gaan. Om het financiële gat tussen leraren in het basis- en voortgezet onderwijs te dichten, wil hij ook kijken naar geld dat nog op de plank ligt bij de sector zelf. „Daar zijn mogelijkheden voor." Op de vraag of het kabinet daarvoor ook extra geld moet uittrekken, wilde hij nog niet vooruitlopen.

Het feit dat leraren in het speciaal onderwijs wat betreft salaris achterblijven is „al helemaal moeilijk uitlegbaar", vindt Heerma. Volgens hem is er „mogelijk ruimte wat extra’s te doen" voor die leraren. „Ik doe een poging u tegemoet te komen", benadrukt Heerma in debat met Asscher.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VVD: zo nodig kijken naar extra geld leraar
Sluiten