Metro
Metro Nieuws 8 sep 2019 / 08:20 uur

Geen elektriciteit meer, orkaan Dorian treft Canada

Na een pad van verwoesting achter te hebben gelaten op de Bahama’s en in de Verenigde Staten, raast orkaan Dorian nu door Canada. Hijskranen zijn omgewaaid en elektriciteitsmasten zijn kapot, waardoor zo’n 300.000 mensen zonder stroom zitten.

Het Canadese Nova Scotia was het laatste stuk op de route van Dorian. De orkaan is inmiddels al zo afgezwakt dat het Amerikaanse National Hurricane Centre spreekt van een tropische storm en niet meer van een orkaan. Dat wil echter niet zeggen dat Dorian geen schade meer aanricht.

In de nacht van 7 op 8 september kwam de tropische storm namelijk aan land in Halifax met windsnelheden tot 160 kilometer per uur. Door deze hoge windsnelheden waaide een bouwkraan om. Deze kwam bovenop een nieuw gebouw, dat nog in de steigers staat, terecht.

Na Halifax trok Dorian verder door Nova Scotia. Daarbij steeg de zeespiegel en kwamen 300.000 mensen zonder stroom te zitten, zo meldt energiebedrijf Nova Scotia Power. Gelukkig stonden er wel ploegen klaar om de stroomvoorziening weer op gang te helpen. Deze ploegen konden hun werk echter niet doen, omdat ze vanwege de veiligheid tijdelijk het werk neer moesten leggen.

Na Halifax trekt de storm verder richting het noorden, naar Prince Edward Island. In de loop van 8 september trekt Dorian over Newfoundland. Het leger wordt door de Canadese regering ingezet om bewoners te evacueren en de schade op te ruimen.

https://twitter.com/AsLikeTwentyOne/status/1170601104243068930

Bahama’s

De grootste schade bevindt zich echter niet in Canada maar op de Bahama’s. Daar zijn zeker 43 mensen om het leven gekomen door de orkaan. Er wordt verwacht dat het dodental op de eilanden nog op zal lopen.

Geen elektriciteit meer, orkaan Dorian treft Canada.
Nederland stuurt twee marineschepen naar de Bahama's om hulp te verlenen. Foto: ANP.

Nederland heeft twee marineschepen en een vliegtuig vol hulpgoederen naar de Bahama’s gestuurd. De mariniers gaan de bevolking helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen elektriciteit meer, orkaan Dorian treft Canada
Sluiten