Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

Bah: westen VS overspoeld door vogelspinnen

Wie naar het westen van de Verenigde Staten afreist mag wel oppassen. Duizenden mannelijke vogelspinnen hebben namelijk hun hol verlaten en zijn op zoek naar een vrouwtje om mee te paren.

Met gevaar voor eigen leven zijn duizenden mannelijke vogelspinnen in het westen van de Verenigde Staten momenteel op zoek naar een vrouwtje. De mannetjes hebben lang in een hol geleefd en gaan van augustus tot oktober in groepen op pad.

Hoogtepunt van het spinnenleven

Forest Urban, ongewervelden-expert van het Natuur Historisch Museum in Los Angeles, zegt in The Guardian dat dit het hoogtepunt van hun leven is. „De spinnen zitten jarenlang in hun hol, tot ze volwassen zijn. Dan is het, ding-dong, tijd om te gaan. Met de jongens, op naar de kroeg.”

Tarantula’s zijn blind en reizen samen zodat ze iets meer bescherming hebben tegen roofdieren en zodat de kans groter is dat tenminste één spin van de groep een vrouwtje vindt. Als dat vrouwtje eenmaal gevonden is, begint het gevaar eigenlijk pas voor de vogelspinnen, zegt Urban.

„De man spuit zijn sperma vanuit zijn voelsprieten op het web van de vrouw", legt Urban uit. „Dat doet hij echter alleen als het vrouwtje weg is, want die ziet de mannetjesspin eigenlijk meer als maaltijd dan als partner."

Dansopvoering

Mocht het mannetje toch verrast worden door zijn grotere soortgenoot, dan haalt hij alles uit de kast om zijn leven te redden. „Ze beginnen te drummen met hun voelsprieten of doen een YMCA-achtige dansopvoering", zegt Urban.

„Het vrouwtje reageert meestal: eh, gast, serieus? En eet het mannetje dan alsnog op. Mocht de man overleven, dan sterft hij vaak alsnog binnen zes maanden nadat de eitjes zijn bevrucht."

De dieren zijn, ondanks hun grootte, relatief ongevaarlijk voor de mens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.