In het nieuws

Dream AND Donate: de twee gezichten van Oergoed

Een visualisering van het chaotische zakenimperium van 'Broer' /Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

2 SEP 2019

De excentrieke filantroop Robert-Jan Mastenbroek (29) wist het zeker. Een perceel in Witharen, gelegen in het buitengebied van Ommen (Overijssel), moest zijn paradijsje worden. Oergoed werd gesticht in 2018 en moest een zelfvoorzienende gemeenschap worden, waar spiritualiteit, duurzaamheid en creativiteit de scepter zwaaiden.

Een sekte willen ze het niet noemen, maar de sektarische kenmerken waren met de kennis van nu behoorlijk zichtbaar, zo stellen Adriaan Spronk (32), Ingmar Tensen (25) en Bas (21). Zij voelen zich belazerd door de mensen achter Oergoed. Mastenbroek en zijn compagnon Rasta wonnen hun vertrouwen, beloofden gouden bergen, gingen met hun ideeën aan de haal, 'investeerden' bakken met geld en lieten hen nadien vertwijfeld achter.

Het eens zo utopische Oergoed bleek toch te mooi om waar te zijn en ligt er al sinds eind juni verlaten bij. De drie zijn inmiddels weer thuis en praatten met Metro over hoe het dagelijks leven er daar precies uitzag in de periode van zomer 2018 tot twee maanden geleden.

Het perceel in Witharen werd een duurzame zelfvoorzienende gemeenschap /Oergoed

Van rechts naar links en driemaal over de kop

Terug naar het begin: Mastenbroek zou voor hij zichzelf Broer noemde een fortuin hebben verdiend in online ondernemingen, cryptogeld in de periode tussen 2014 en 2017 en met zijn crowdfundingskindje Dream or Donate. In deze periode had hij een relatie waaruit ook een kind kwam.

Toch zou dit dynamische en stressvolle jetsetleven echter zijn tol geëist hebben, Mastenbroek dronk veel, had last van depressies en was op zoek naar zingeving. Deze zingeving vond hij drie jaar geleden tijdens een ontmoeting met zijn toekomstige zakenpartner Sietse Pater (Rasta) in een coffeeshop. Een zestiger met dreadlocks en een behoorlijk lastig te traceren verleden. Samen hadden zij grote spirituele plannen met de wereld en het fortuin van Mastenbroek kon dit allemaal mogelijk maken.

Mastenbroek zou in de afgelopen jaren naar eigen zeggen getransformeerd van een gewiekste ‘rechtse’ egocentrische ondernemer in een linkse weldoener die met zijn gemeenschap de wereld een stukje mooier wilde maken. Hij nam afscheid van zijn geboortenaam en noemde zichzelf 'Broer'. Pater - of Rasta - groeide op zijn beurt uit tot de geestelijk leider van deze gemeenschap, RTL-journalisten Daniel Verlaan en Youri Vugts tikten al een uitgebreid profiel op van dit markante tweetal.

Hun geesteskind was een zelfvoorzienende gemeenschap luisterend naar de naam Oergoed. De commune is ongeveer een anderhalf jaar operationeel geweest en telde op zijn hoogtepunt zeven vaste bewoners en een groep vaste vrijwilligers. Sinds eind juni is het terrein echter verlaten nadat de bewoners vertrokken na aanhoudende ruzies en chaos. Dit gebeurde ongeveer twee maanden voor Mastenbroek nationaal nieuws werd toen zijn crowdfundingssite Dream or Donate onverwacht uit de lucht ging.

Kendama moest Nederland gaan veroveren /Jelmer Visser

Oergoed al goed

Bas werkte in bijna heel 2018 voor het duo en dit ging aanvankelijk met volle tevredenheid. Hij kon zijn creativiteit kwijt en er werd hem een geweldige toekomst beloofd. Zo maakte hij vlogs, moesten zijn kendama-netwerk en vaardigheden Nederland veroveren en mocht zelfs de titel ‘directeur’ van Oergoed dragen. Van echte invloed of inbreng was geen sprake, zo besefte hij pas achteraf.

„Kendama, een Japanse balanssport met oneindig veel trucjes, is een van mijn grote passies. In Nederland is deze scene nog klein maar wel in opkomst, ik organiseerde al kleinschalige evenementen en wilde de Kendama-sport in Nederland groot maken. Toen ik in contact kwam met Rasta van Oergoed, was hij meteen enthousiast. Ik werd overladen met complimenten en hij vertelde mij dat ik het helemaal ging maken. Dit stukje erkenning voelde natuurlijk erg prettig en hier begon ik ook meer in te geloven. Langzaamaan ging ik steeds meer met hem en later ook met Broer om,” vertelt hij terwijl hij zijn skills toont.

De jonge ondernemer meent dat de Oergoed-goeroes met zijn idee aan de haal zijn gegaan en het opbliezen tot megalomane proporties. „Mijn eigen kendama-merk werd omgedoopt tot ‘Rasta-kendamaHoewel ik in de kleine Nederlandse scene bekend was, zou de naam van Rasta toch ‘beter verkopen dan die van mij’. Het werd steeds meer zijn project en ik kreeg telkens minder te vertellen. Op een gegeven moment werden tegen mijn advies in 7000 van deze items besteld die niet verkocht werden omdat het er veel te veel waren,” vervolgt hij

In oktober 2018 vond het Big Bang Kendama Festival plaats op het Oergoed-terrein in Witharen. „Ik wilde een kleinschalig samenzijn organiseren, maar toen Broer of Mastenbroek zich ermee ging bemoeien werden de plannen steeds groter. Uiteindelijk verwachtte het tweetal 5000 bezoekers en hier werd ook naar begroot met grote artiesten, dure festivaltechniek en een forse horecavoorraad. De toestroom van duizenden bezoekers bleef echter uit waardoor Oergoed een flinke rekening gepresenteerd kreeg,” legt hij uit. Bas kreeg ondertussen meer en meer argwaan en besloot in december om de gemeenschap definitief de rug toe te keren.

Dit was echter geen probleem, het ‘oneindige’ internetfortuin van Broer dekte de kosten en ondanks het financiële fiasco werd onlangs een editie in oktober van dit jaar aangekondigd. Na alle commotie van afgelopen week over Dream or Donate werd deze echter afgelast nadat een ingehuurd organisatiebureau de stekker eruit trok.

Gouden bergen, kost een beetje

Het Oergoed-imperium had nog meer grote plannen; zo moesten er tien soortgelijke gemeenschappen komen, kwam er een camping, moest het een zorginstelling worden en verkochten ze biologische producten in winkels op hun eigen terrein en in Kampen. Dit winkelpland in Kampen luisterend naar de naam Rasta Rasta Natuurwinkel werd in het najaar van 2018 voor bijna een ton gerenoveerd en met cash afgerekend.

„Begin dit jaar kwam ik met ze in contact, dit was geen gemakkelijke tijd omdat ik net uit een burn-out kwam. Aanvankelijk moest ik niet zoveel van ze hebben, maar ik ging uiteindelijk toch overstag. Ze vertelden mij dat ik alles mocht doen dat mijn hartje begeerde. Uiteindelijk ging ik overstag en kreeg ik een eigen kamer daar,” vertelt de 25-jarige Ingmar Tensen. „Omdat ik glutenvrij eet, werd er ‘speciaal voor mij’ een grote voorraad glutenvrije producten ingekocht; een investering zo meenden zij. Ik stond ook steeds vaker in de winkel, maar kreeg al snel verwijten naar mijn hoofd geslingerd dat ik niet genoeg van ze kocht. Ook werden leveranciers geschoffeerd en was er sprake van een zeer chaotische situatie waarin ik nog enige orde probeerde te brengen,” aldus Tensen.

„Toen ik hen vertelde over het aanbieden van dagbesteding werd mijn idee lyrisch ontvangen. We kwamen op gesprek gehad bij een zorgstichting waarin Broer nogal overheersend was. De zorgverlener zag het niet zitten en zag van de samenwerking af. Maar dit weerhield Broer en Rasta niet van hun nieuwe doel; op 10 oktober 2020 moest Oergoed een zorgboederij worden voor mensen met een geestelijke beperking," schetst ze.

Tensen geloofde echter in de goede intenties en nam de excentriciteit voor lief. „De onderlinge sfeer was erg wisselend en onvoorspelbaar; de ene keer was het relaxed, maar de andere keer was om te snijden tot schreeuwend aan toe, bovendien kon dit in een oogwenk omslaan. Ondertussen hadden ze alweer een nieuw project: het zogenaamde Spierenbos. Dit bos was vernoemd naar hun gezamenlijke single en ligt een paar kilometer van het Oergoedterrein vandaan in het buitengebied van het Overijsselse Dedemsvaart."

Toekomstplannen, bedrijvigheid en investeringen waren er in overvloed. Paradoxaal genoeg hadden de twee frontmannen wel heel erg veel geld nodig om hun hedonistische levensstijl te kunnen betalen terwijl ze zich profileerden als post-materialistische hippies. De dure auto’s, werkvoertuigen, vastgoed, evenementen en luxe meubels werden allemaal ‘investeringen’ genoemd.

En het kon niet op, Rasta en Broer riepen eveneens een nieuwe zilveren cryptomunt in het leven die afkomstig zou zijn van aliens en ‘zou afrekenen met aards kapitaal en schuld’. De munten konden besteld worden op een website en de rente zou ‘live via een RFD-chip worden uitbetaald.

De Rastamunt zou hét nieuwe betaalmiddel worden en was een geschenk van aliens /Oergoed

Goede intenties, loze beloftes en hoge verwachtingen

Ook op het erf van de gemeenschap was het tot juni van dit jaar een drukte van belang omdat de grote plannen ook moesten worden uitgevoerd. Met zeven permanente bewoners en een groep vaste vrijwilligers werd er hard gewerkt om samen een utopische mini-maatschappij te bewerkstelligen. Ze bouwden kassen, hutten en huizen terwijl er ook dieren zoals kippen, zwijntjes, paarden en katten present waren.

Een van hen was Adriaan Spronk, die worstelde met depressies en het na de mooie woorden van Mastenbroek helemaal zag zitten. Hij kon zijn liefde voor klussen, passie voor muziek en werkervaring in de zorg combineren op Oergoed. „Mij werd verteld dat ik hun geen kost en inwoning verschuldigd was en vette dingen mocht bouwen voor minderbedeelden. Dit leek me erg gaaf, ze waren bovendien erg aardig tegen me dus ik besloot met ze in zee te gaan."

Na een poosje verbeterde de gemoedstoestand van de 32-jarige en gunde hij zichzelf tijd om zaken in een breder perspectief te zien. Dit waardeerden Broer en Rasta echter totaal niet. „Ik kon niets meer goed doen, werd niet meer serieus genomen en vernederd in bijzijn van anderen zodat ik weer in de pas ging lopen. Ik denk dat ze bewust beïnvloedbare mensen benaderen die niet lekker in hun vel zitten. Ze pakken je in en beweren al je dromen waar te kunnen maken. Kennelijk werd ik op het laatst te lastig voor ze.”

Eind juni was het voor hem klaar, hij vroeg bij Mastenbroek ongeveer 1600 euro terug aan bouwmaterialen en dit escaleerde verder waarbij ook met politie werd gedreigd. “Weet je niet hoeveel wij in jou hebben geïnvesteerd? Bovendien heb jij óns juist geld gekost; 3000, 5000, 10.000 euro,” sneerde Mastenbroek ondanks het feit dat de 32-jarige klusser twee maanden lang vrijwilligerswerk had gedaan met de belofte van kost, inwoning en een loon van 1500 euro per maand.

Hij verliet het terrein en kreeg van Broer nog een laatste boodschap: „Wil je niet slecht over ons praten?”, luidde zijn verzoek. Spronk's vertrek viel evenmin niet in goede aarde bij compagnon Rasta. In een opgenomen telefoongesprek is een laaiende – maar herkenbare - stem te horen die ‘hem in elkaar zou slaan en op zou zoeken’ en ‘tot aan Tokyo wilde laten verscheuren door pittbuls, jakhalzen en hyena’s.’ Ook op meerdere voicemailberichten zijn boodschappen met een soortgelijke strekking te horen.

Start een droom /Dream or Donate

Oergoed voorbij?

Over de werkwijze van Mastenbroek en Pater hebben ze geen goed woord over. „Ik zie er een patroon in. Deze twee benaderen mensen die zingeving zoeken in hun leven, een droom hebben en zich kwetsbaar opstellen. Dit zijn ideale kandidaten om gratis arbeid te komen verrichten voor hen. Ze denken bovendien direct in megalomane proporties, hebben zeer korte lontjes, denken alleen maar in materialisme en menen ook dat andere mensen hun bezit zijn. Zij hadden geen zorgen en het lag altijd aan de anderen. Ik zou niet uitsluiten dat Rasta Broer een bepaalde kant heeft uitgetrokken. Helpen met het werk op Oergoed deed hij in mijn overigens periode nooit. Hij zat hele dagen achter zijn computer en wij moesten hem herinneren aan maaltijden,” vat Tensen samen.

Of Mastenbroek daadwerkelijk in staat is om de gedupeerden Dream or Donate terug te betalen trekt het drietal in twijfel, ook over de vermeende hack is hen nooit iets verteld. Ze zetten eveneens vraagtekens bij de vermeende hack waardoor het platform geplaagd zou worden. De oud-Oergoedbewoners denken dat het zich in rap tempo groeiende filantropische imperium niet langer bekostigd kon worden met het banksaldo van Mastenbroek. De televisieoptredens van hem worden met een scheef oog bekeken. „Ja, typisch hij. Hij gelooft er nog steeds in, maar wij niet meer,” luidt de eensgezinde conclusie.

Na hun vertrek bleven ze allen ontgoocheld en gedesillusioneerd achter. Na een moeilijke periode met zelfverwijten, interne conflicten en aanvaarding gaat het inmiddels weer beter met ze. Vele illusies armer, zijn ze toch een droom rijker. De blik is gericht op de toekomst; Bas wil een creatieve ondernemer worden zonder de grootheidswaan van zijn voormalige collega’s, Ingmar wil graag creatieve workshops voor kinderen gaan geven en Adriaan is van plan om met zijn klapcaravan een reis te maken door Europa.


Maarten van der Weijden: ‘Ik stel makkelijk hoge doelen’

Maarten van der Weijden: ‘Ik stel makkelijk hoge doelen’

Maarten van der Weijden: ‘Ik stel makkelijk hoge doelen’

Foto van 'Amarins de Boer'

3 UUR

4078 baantjes moest Maarten van der Weijden donderdag op vrijdag zwemmen om het 24-uursrecord te verbreken. Maar na 3156 baantjes kan hij niet meer. „Achteraf startte ik misschien te snel.”

Onvermoeibaar lijkt Maarten van der Weijden (38) tot halverwege zijn wereldrecordpoging om in een etmaal minimaal 101,9 kilometer af te leggen. Met als achterliggend doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar kanker. Donderdagavond 19.00 uur springt hij het Oosterhoutse zwembadwater in en de hele nacht gaat het goed. Hij haalt rondetijden waar hij van tevoren van droomt: 1,21 per 50 meter, en zodra de zon weer opkomt, terugzakken naar 1,24.

Misschien heb ik mezelf wel te veel blindgestaard op het moment dat ik halverwege zou zijn, denkt Van der Weijden een dag later. Het is zaterdagmiddag, de pijn is – op wat keelpijn en zere knieën na van de duizenden malen keren – voorbij. „Die eerste twaalf uren gingen echt goed en volgens plan”, blikt hij terug. „Ik dacht dat het niet meer fout kon gaan.”


11 doden in Brazilië door zwaarste regenval ooit

11 doden in Brazilië door zwaarste regenval ooit

Beeld van een eerdere overstroming in Brazilië. / Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Al zeker elf mensen zijn sinds donderdag in de zuidoostelijke Braziliaanse deelstaat Minas Gerais door noodweer om het leven gekomen. Sinds een paar dagen regent het daar hevig en de stad Belo Horizonte is zelfs al geteisterd door aardverschuivingen. 

Zestien mensen worden volgens de brandweer nog vermist en ongeveer 2500 mensen zijn ontheemd geraakt.

Overstromingen


Automobilisten zetten stomdronken bestuurster aan kant van de weg
Likeability of5

Automobilisten zetten stomdronken bestuurster aan kant van de weg

De vrouw had bijna acht keer meer gedronken dan is toegestaan. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie heeft zaterdagmiddag een vrouw uit Rijsbergen op de snelweg A16 bij Dordrecht aangehouden omdat ze stomdronken achter het stuur zat. De vrouw had bijna acht keer meer gedronken dan is toegestaan.

De 53-jarige vrouw slingerde over de weg en had meerdere rijstroken nodig. Een paar andere automobilisten hebben haar al rijdend naar de vluchtstrook begeleid en tot stoppen gedwongen.

Toen de politie ter plaatse was, bleek dat de vrouw een alcoholpromillage van 3,9 (1720 Ug/l) in haar bloed had. Dat is veel te veel, want bestuurders mogen maximaal 0,5 promille (220 Ug/l) alcohol in hun bloed hebben.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dierenasiel zoekt dringend baasje voor 'stoutste kat ter wereld'
Likeability of5

Dierenasiel zoekt dringend baasje voor 'stoutste kat ter wereld'

„De dierenarts is het ermee eens... ze is gewoon rotkat." / Facebook Mitchel County Animal Rescue

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een Amerikaans dierenasiel doet uit pure wanhoop een oproep om een baasje te vinden voor naar eigen zeggen „de stoutste kat ter wereld". 

Dierenasiel Mitchell County Animal Rescue in North Carolina heeft woensdag de oproep op Facebook gedeeld.

Rotkat


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Producer Carpool Karaoke: 'James Corden rijdt wél zelf'

Producer Carpool Karaoke: 'James Corden rijdt wél zelf'

Een producer van de show doet een boekje open en reageert op alle heisa. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Toen afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat James Corden niet zelf rijdt tijdens zijn populaire Carpool Karaoke, ontplofte het internet. Een producer van de show doet nu een boekje open en reageert op alle heisa. 

Op een video die een fan op Twitter deelde, is te zien dat de auto van James Corden tijdens de opnames van het populaire onderdeel van The Late Late Show op extra wielen staat en voortgetrokken wordt door een vrachtwagen.

Leugen


Chinese president waarschuwt: coronavirus verspreidt zich heel snel
Likeability of3

Chinese president waarschuwt: coronavirus verspreidt zich heel snel

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Chinese president Xi Jinping waarschuwt dat de verspreiding van het dodelijke coronavirus „versnelt".

China wordt volgens hem geconfronteerd met een „ernstige situatie". Dat meldden staatsmedia zaterdag. Inmiddels zijn er al ruim 1300 mensen besmet met coronavirus, ook in Frankrijk, de Verenigde Staten, Singapore en Japan. Er zijn al 41 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Evenementen geannuleerd


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Honderden demonstranten op de Dam tegen 5G
Likeability of5

Honderden demonstranten op de Dam tegen 5G

De deelnemers zijn bang dat dit tot allerlei gezondheidsproblemen gaat leiden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Honderden mensen hebben zich zaterdagmiddag op de Dam in Amsterdam verzameld om te demonstreren tegen de komst van het 5G-netwerk. De actievoerders zijn bang voor de straling van antennes die er voor het netwerk bij zullen komen.

Deze straling zou niet goed zijn voor mensen en het milieu.

Wereldwijd


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Tiener (16) slingert over snelweg met lachgas in auto
Likeability of3

Tiener (16) slingert over snelweg met lachgas in auto

Er lagen in de auto dertien lachgasflessen. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een 16-jarige jongen uit Almere heeft in de nacht van donderdag op vrijdag meerdere bekeuringen gekregen. De tiener reed zonder rijbewijs en mogelijk onder invloed van lachgas over de snelweg.

Dat schrijft de Landelijke Eenheid Noordwest van de politie op Facebook.

Lachgasflessen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

24 JAN 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


UMCG trekt eerdere waarschuwing over vitamine B12 in
Likeability of5

UMCG trekt eerdere waarschuwing over vitamine B12 in

De onderzoekers zeggen nu dat mensen met een tekort aan vitamine B12 juist wél voedingssupplementen moeten slikken. / Getty Images

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) waarschuwden eerder voor de gezondheidsrisico's van te veel vitamine B12. Inmiddels komt het UMCG hier op terug.

De onderzoekers zeggen nu dat mensen met een tekort aan vitamine B12 juist wél voedingssupplementen moeten slikken.

Onrust


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Steeds meer vraag naar mondkapjes op Schiphol vanwege coronavirus

Steeds meer vraag naar mondkapjes op Schiphol vanwege coronavirus

De kapjes worden vooral preventief aangeschaft. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er is steeds meer vraag naar mondkapjes bij de apotheken op Schiphol vanwege het coronavirus. Volgens een medewerkster van de Boots apotheek op de luchthaven is de verkoop van de kapjes flink toegenomen.

„Je merkt wel dat mensen bang zijn", zegt ze. „De kapjes worden vooral preventief aangeschaft. Normaal zijn er ook wel zeven verschillende soorten mondkapjes te bestellen, maar nu kunnen we nog maar één soort krijgen. Er is ook meer vraag naar desinfecterende gel." Ook bij de apotheek van KLM Health Services is meer vraag naar mondkapjes.

Naast Aziatische mensen komen ook steeds meer crews van luchtvaartmaatschappijen langs voor de kapjes. Op Schiphol zijn geen maatregelen genomen vanwege het coronavirus. De KLAM geeft de reizigers wel het advies goed op hun hygiëne te letten en goed de handen te wassen.


Nederlanders opgepakt na illegale straatrace in Duitsland.
Likeability of5

Nederlanders opgepakt na illegale straatrace in Duitsland

Nederlanders opgepakt na illegale straatrace in Duitsland. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse bestuurders van vijf auto's hebben in Zuid-Duitsland voor een levensgevaarlijke situatie gezorgd door met hoge snelheden over een snelweg en door een stad te scheuren. 

De vijf mannen reden met opvallende gesponsorde bolides, negeerden een rood licht en gooiden een rookbom uit de auto, melden Duitse media. De Duitse politie kon de racende Nederlanders in Weilheim tot stoppen dwingen.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Chaos in China; bewusteloze mensen op straat en tekort doktoren.

Chaos in China; bewusteloze mensen op straat en tekort doktoren

Chaos in China; bewusteloze mensen op straat en tekort doktoren. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er heerst chaos in China. Door de uitbraak van het coronavirus worden onderbemande ziekenhuizen overspoeld met mensen en liggen er bewusteloze mensen op straat. Ook is er een groot tekort aan beschermende pakken.

Ziekenhuizen in Wuhan, de grootste besmettingshaard, zouden de toestroom van patiënten niet meer aankunnen. Er zijn niet genoeg bedden om alle mensen op te kunnen vangen en er is een groot tekort aan doktoren en ander medisch personeel.

Inmiddels zijn er al ruim 1300 mensen besmet met het coronavirus. Daarnaast zijn er al 41 mensen overleden als gevolg van de ziekte. Ook het personeel dat in de ziekenhuizen werkt, loopt gevaar. Infectieziektenspecialist Jiang Jijun overleed aan een hartstilstand tijdens het verzorgen van de patiënten en een zwangere verpleegster kreeg het virus.


Film Bad Boys for Life trekt volle zalen.

Film Bad Boys for Life trekt volle zalen

Film Bad Boys for Life trekt volle zalen. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De nieuwe actiefilm Bad Boys for Life blijft het onverminderd goed doen in de Nederlandse bioscopen. Het derde deel in de actiereeks met Will Smith en Martin Lawrence in de hoofdrollen trok in twee dagen tijd al meer dan 66.000 bezoekers.

De film staat daarmee boven aan de lijst met best bekeken titels van dit moment. Dat blijkt zaterdag uit de cijfers van de Nederlandse bioscopen.

Het is het eerste deel in dertien jaar tijd in de reeks. De film werd geregisseerd door het Belgische dertigersduo Bilall Fallah en Adil El Arbi, die doorbraken met de rauwe dramafilms Black en Patser (waarin Ali B een bijrol speelde). Actieproducent Jerry Bruckheimer vroeg het tweetal daarna Bad Boys III te maken.


Man vlucht van operatietafel na blunder chirurg.

Man vlucht van operatietafel na blunder chirurg

Man vlucht van operatietafel na blunder chirurg. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Voor veel mensen is dit hun grootste angst; je ligt op de operatietafel op het punt om onder zeil gebracht te worden en de chirurg die de operatie uitvoert, leest in plaats van jouw naam de naam van een andere patiënt voor. Het overkwam Henk Hesen (53).

Hesen lag op de operatietafel van een ziekenhuis in Arnhem toen men erachter kwam dat er sprake was van een persoonsverwisseling. Hij had een afspraak voor een dotterbehandeling.

Eenmaal op de operatietafel werd hij steeds aangesproken als 'meneer Poort'. Toen de arts ook nog vroeg hoe het hem na zijn hartoperatie was vergaan, besloot Hesen de benen te nemen. Hij had namelijk nog nooit een hartoperatie gehad.


Coronavirus nu ook aangetroffen in Frankrijk, Australië en Maleisië.

Coronavirus nu ook aangetroffen in Frankrijk, Australië en Maleisië

Coronavirus nu ook aangetroffen in Frankrijk, Australië en Maleisië. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het coronavirus is nu ook voor het eerst vastgesteld in Australië, Maleisië en Frankrijk. 

Een persoon die vorige week van Wuhan naar Melbourne is gereisd, draagt het virus bij zich. Nog zeven mensen worden onderzocht in Australië. Dat schrijft de krant Herald Sun. In Maleisië is de ziekte bij drie mensen aangetroffen.

Het coronavirus brak uit in China en heeft aan zeker 41 mensen het leven gekost. In China hebben 1287 mensen het virus. Zaterdag werd bekend dat ook een dokter uit Wuhan aan de gevolgen van het virus is overleden.


Doden door zware aardbeving Zuidoost-Turkije.
Likeability of3

Doden door zware aardbeving Zuidoost-Turkije

Doden door zware aardbeving Zuidoost-Turkije. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het zuidoosten van Turkije zijn vrijdag mensen om het leven gekomen doordat het gebied werd getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 6.8.

Het dodental is inmiddels opgelopen naar twintig, meldt de rampenbestrijdingsdienst. Er zijn zeker 920 mensen gewond geraakt.

Het epicentrum lag zo'n 200 kilometer ten noordoosten van Gaziantep. Volgens het European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC) vond de beving plaats op een diepte van 15 kilometer.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Meer boetes uitgedeeld voor wangedrag in het verkeer.
Likeability of5

Meer boetes uitgedeeld voor wangedrag in het verkeer

Meer boetes uitgedeeld voor wangedrag in het verkeer. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat geven steeds vaker boetes voor wangedrag in het verkeer. Dat blijkt uit cijfers die Rijkswaterstaat voor De Telegraaf verzamelde.

De zogenoemde snelwegboa’s schreven het afgelopen jaar een recordaantal van 3447 boetes uit voor zaken als het negeren van een rood kruis, oneigenlijk stilstaan of rijden op de vluchtstrook.

„Het aantal bekeuringen dat onze collega’s uitschreven is daarmee verdubbeld. Dat betekent dat het gedrag van weggebruikers er niet beter op is geworden", aldus de woordvoerder van Rijkswaterstaat.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Instagrammer laat zien hoe influencers content maken

Het perfecte kiekje schiet je niet zomaar / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

24 JAN 2020

De meest mooie foto's worden ons dagelijks op Instagram voorgeschoteld. Maar net als bij een professionele fotoshoot, is het soms knap lastig om het perfecte kiekje te schieten.

Tank Sinatra vond het daarom tijd om de consument eens een kijkje achter de schermen te geven. Op 10 januari lanceerde hij een Instagram-account waarop te zien is hoe mensen zich laten filmen en fotograferen.

De meest opvallende dingen komen voorbij. Mensen die fanatiek aan het dansen zijn zonder muziek, dieren in de spotlights en er wordt op heel wat objecten geklommen voor de beste hoek.