In het nieuws

Dream AND Donate: de twee gezichten van Oergoed

Een visualisering van het chaotische zakenimperium van 'Broer' /Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

2 SEP 2019

De excentrieke filantroop Robert-Jan Mastenbroek (29) wist het zeker. Een perceel in Witharen, gelegen in het buitengebied van Ommen (Overijssel), moest zijn paradijsje worden. Oergoed werd gesticht in 2018 en moest een zelfvoorzienende gemeenschap worden, waar spiritualiteit, duurzaamheid en creativiteit de scepter zwaaiden.

Een sekte willen ze het niet noemen, maar de sektarische kenmerken waren met de kennis van nu behoorlijk zichtbaar, zo stellen Adriaan Spronk (32), Ingmar Tensen (25) en Bas (21). Zij voelen zich belazerd door de mensen achter Oergoed. Mastenbroek en zijn compagnon Rasta wonnen hun vertrouwen, beloofden gouden bergen, gingen met hun ideeën aan de haal, 'investeerden' bakken met geld en lieten hen nadien vertwijfeld achter.

Het eens zo utopische Oergoed bleek toch te mooi om waar te zijn en ligt er al sinds eind juni verlaten bij. De drie zijn inmiddels weer thuis en praatten met Metro over hoe het dagelijks leven er daar precies uitzag in de periode van zomer 2018 tot twee maanden geleden.

Het perceel in Witharen werd een duurzame zelfvoorzienende gemeenschap /Oergoed

Van rechts naar links en driemaal over de kop

Terug naar het begin: Mastenbroek zou voor hij zichzelf Broer noemde een fortuin hebben verdiend in online ondernemingen, cryptogeld in de periode tussen 2014 en 2017 en met zijn crowdfundingskindje Dream or Donate. In deze periode had hij een relatie waaruit ook een kind kwam.

Toch zou dit dynamische en stressvolle jetsetleven echter zijn tol geëist hebben, Mastenbroek dronk veel, had last van depressies en was op zoek naar zingeving. Deze zingeving vond hij drie jaar geleden tijdens een ontmoeting met zijn toekomstige zakenpartner Sietse Pater (Rasta) in een coffeeshop. Een zestiger met dreadlocks en een behoorlijk lastig te traceren verleden. Samen hadden zij grote spirituele plannen met de wereld en het fortuin van Mastenbroek kon dit allemaal mogelijk maken.

Mastenbroek zou in de afgelopen jaren naar eigen zeggen getransformeerd van een gewiekste ‘rechtse’ egocentrische ondernemer in een linkse weldoener die met zijn gemeenschap de wereld een stukje mooier wilde maken. Hij nam afscheid van zijn geboortenaam en noemde zichzelf 'Broer'. Pater - of Rasta - groeide op zijn beurt uit tot de geestelijk leider van deze gemeenschap, RTL-journalisten Daniel Verlaan en Youri Vugts tikten al een uitgebreid profiel op van dit markante tweetal.

Hun geesteskind was een zelfvoorzienende gemeenschap luisterend naar de naam Oergoed. De commune is ongeveer een anderhalf jaar operationeel geweest en telde op zijn hoogtepunt zeven vaste bewoners en een groep vaste vrijwilligers. Sinds eind juni is het terrein echter verlaten nadat de bewoners vertrokken na aanhoudende ruzies en chaos. Dit gebeurde ongeveer twee maanden voor Mastenbroek nationaal nieuws werd toen zijn crowdfundingssite Dream or Donate onverwacht uit de lucht ging.

Kendama moest Nederland gaan veroveren /Jelmer Visser

Oergoed al goed

Bas werkte in bijna heel 2018 voor het duo en dit ging aanvankelijk met volle tevredenheid. Hij kon zijn creativiteit kwijt en er werd hem een geweldige toekomst beloofd. Zo maakte hij vlogs, moesten zijn kendama-netwerk en vaardigheden Nederland veroveren en mocht zelfs de titel ‘directeur’ van Oergoed dragen. Van echte invloed of inbreng was geen sprake, zo besefte hij pas achteraf.

„Kendama, een Japanse balanssport met oneindig veel trucjes, is een van mijn grote passies. In Nederland is deze scene nog klein maar wel in opkomst, ik organiseerde al kleinschalige evenementen en wilde de Kendama-sport in Nederland groot maken. Toen ik in contact kwam met Rasta van Oergoed, was hij meteen enthousiast. Ik werd overladen met complimenten en hij vertelde mij dat ik het helemaal ging maken. Dit stukje erkenning voelde natuurlijk erg prettig en hier begon ik ook meer in te geloven. Langzaamaan ging ik steeds meer met hem en later ook met Broer om,” vertelt hij terwijl hij zijn skills toont.

De jonge ondernemer meent dat de Oergoed-goeroes met zijn idee aan de haal zijn gegaan en het opbliezen tot megalomane proporties. „Mijn eigen kendama-merk werd omgedoopt tot ‘Rasta-kendamaHoewel ik in de kleine Nederlandse scene bekend was, zou de naam van Rasta toch ‘beter verkopen dan die van mij’. Het werd steeds meer zijn project en ik kreeg telkens minder te vertellen. Op een gegeven moment werden tegen mijn advies in 7000 van deze items besteld die niet verkocht werden omdat het er veel te veel waren,” vervolgt hij

In oktober 2018 vond het Big Bang Kendama Festival plaats op het Oergoed-terrein in Witharen. „Ik wilde een kleinschalig samenzijn organiseren, maar toen Broer of Mastenbroek zich ermee ging bemoeien werden de plannen steeds groter. Uiteindelijk verwachtte het tweetal 5000 bezoekers en hier werd ook naar begroot met grote artiesten, dure festivaltechniek en een forse horecavoorraad. De toestroom van duizenden bezoekers bleef echter uit waardoor Oergoed een flinke rekening gepresenteerd kreeg,” legt hij uit. Bas kreeg ondertussen meer en meer argwaan en besloot in december om de gemeenschap definitief de rug toe te keren.

Dit was echter geen probleem, het ‘oneindige’ internetfortuin van Broer dekte de kosten en ondanks het financiële fiasco werd onlangs een editie in oktober van dit jaar aangekondigd. Na alle commotie van afgelopen week over Dream or Donate werd deze echter afgelast nadat een ingehuurd organisatiebureau de stekker eruit trok.

Gouden bergen, kost een beetje

Het Oergoed-imperium had nog meer grote plannen; zo moesten er tien soortgelijke gemeenschappen komen, kwam er een camping, moest het een zorginstelling worden en verkochten ze biologische producten in winkels op hun eigen terrein en in Kampen. Dit winkelpland in Kampen luisterend naar de naam Rasta Rasta Natuurwinkel werd in het najaar van 2018 voor bijna een ton gerenoveerd en met cash afgerekend.

„Begin dit jaar kwam ik met ze in contact, dit was geen gemakkelijke tijd omdat ik net uit een burn-out kwam. Aanvankelijk moest ik niet zoveel van ze hebben, maar ik ging uiteindelijk toch overstag. Ze vertelden mij dat ik alles mocht doen dat mijn hartje begeerde. Uiteindelijk ging ik overstag en kreeg ik een eigen kamer daar,” vertelt de 25-jarige Ingmar Tensen. „Omdat ik glutenvrij eet, werd er ‘speciaal voor mij’ een grote voorraad glutenvrije producten ingekocht; een investering zo meenden zij. Ik stond ook steeds vaker in de winkel, maar kreeg al snel verwijten naar mijn hoofd geslingerd dat ik niet genoeg van ze kocht. Ook werden leveranciers geschoffeerd en was er sprake van een zeer chaotische situatie waarin ik nog enige orde probeerde te brengen,” aldus Tensen.

„Toen ik hen vertelde over het aanbieden van dagbesteding werd mijn idee lyrisch ontvangen. We kwamen op gesprek gehad bij een zorgstichting waarin Broer nogal overheersend was. De zorgverlener zag het niet zitten en zag van de samenwerking af. Maar dit weerhield Broer en Rasta niet van hun nieuwe doel; op 10 oktober 2020 moest Oergoed een zorgboederij worden voor mensen met een geestelijke beperking," schetst ze.

Tensen geloofde echter in de goede intenties en nam de excentriciteit voor lief. „De onderlinge sfeer was erg wisselend en onvoorspelbaar; de ene keer was het relaxed, maar de andere keer was om te snijden tot schreeuwend aan toe, bovendien kon dit in een oogwenk omslaan. Ondertussen hadden ze alweer een nieuw project: het zogenaamde Spierenbos. Dit bos was vernoemd naar hun gezamenlijke single en ligt een paar kilometer van het Oergoedterrein vandaan in het buitengebied van het Overijsselse Dedemsvaart."

Toekomstplannen, bedrijvigheid en investeringen waren er in overvloed. Paradoxaal genoeg hadden de twee frontmannen wel heel erg veel geld nodig om hun hedonistische levensstijl te kunnen betalen terwijl ze zich profileerden als post-materialistische hippies. De dure auto’s, werkvoertuigen, vastgoed, evenementen en luxe meubels werden allemaal ‘investeringen’ genoemd.

En het kon niet op, Rasta en Broer riepen eveneens een nieuwe zilveren cryptomunt in het leven die afkomstig zou zijn van aliens en ‘zou afrekenen met aards kapitaal en schuld’. De munten konden besteld worden op een website en de rente zou ‘live via een RFD-chip worden uitbetaald.

De Rastamunt zou hét nieuwe betaalmiddel worden en was een geschenk van aliens /Oergoed

Goede intenties, loze beloftes en hoge verwachtingen

Ook op het erf van de gemeenschap was het tot juni van dit jaar een drukte van belang omdat de grote plannen ook moesten worden uitgevoerd. Met zeven permanente bewoners en een groep vaste vrijwilligers werd er hard gewerkt om samen een utopische mini-maatschappij te bewerkstelligen. Ze bouwden kassen, hutten en huizen terwijl er ook dieren zoals kippen, zwijntjes, paarden en katten present waren.

Een van hen was Adriaan Spronk, die worstelde met depressies en het na de mooie woorden van Mastenbroek helemaal zag zitten. Hij kon zijn liefde voor klussen, passie voor muziek en werkervaring in de zorg combineren op Oergoed. „Mij werd verteld dat ik hun geen kost en inwoning verschuldigd was en vette dingen mocht bouwen voor minderbedeelden. Dit leek me erg gaaf, ze waren bovendien erg aardig tegen me dus ik besloot met ze in zee te gaan."

Na een poosje verbeterde de gemoedstoestand van de 32-jarige en gunde hij zichzelf tijd om zaken in een breder perspectief te zien. Dit waardeerden Broer en Rasta echter totaal niet. „Ik kon niets meer goed doen, werd niet meer serieus genomen en vernederd in bijzijn van anderen zodat ik weer in de pas ging lopen. Ik denk dat ze bewust beïnvloedbare mensen benaderen die niet lekker in hun vel zitten. Ze pakken je in en beweren al je dromen waar te kunnen maken. Kennelijk werd ik op het laatst te lastig voor ze.”

Eind juni was het voor hem klaar, hij vroeg bij Mastenbroek ongeveer 1600 euro terug aan bouwmaterialen en dit escaleerde verder waarbij ook met politie werd gedreigd. “Weet je niet hoeveel wij in jou hebben geïnvesteerd? Bovendien heb jij óns juist geld gekost; 3000, 5000, 10.000 euro,” sneerde Mastenbroek ondanks het feit dat de 32-jarige klusser twee maanden lang vrijwilligerswerk had gedaan met de belofte van kost, inwoning en een loon van 1500 euro per maand.

Hij verliet het terrein en kreeg van Broer nog een laatste boodschap: „Wil je niet slecht over ons praten?”, luidde zijn verzoek. Spronk's vertrek viel evenmin niet in goede aarde bij compagnon Rasta. In een opgenomen telefoongesprek is een laaiende – maar herkenbare - stem te horen die ‘hem in elkaar zou slaan en op zou zoeken’ en ‘tot aan Tokyo wilde laten verscheuren door pittbuls, jakhalzen en hyena’s.’ Ook op meerdere voicemailberichten zijn boodschappen met een soortgelijke strekking te horen.

Start een droom /Dream or Donate

Oergoed voorbij?

Over de werkwijze van Mastenbroek en Pater hebben ze geen goed woord over. „Ik zie er een patroon in. Deze twee benaderen mensen die zingeving zoeken in hun leven, een droom hebben en zich kwetsbaar opstellen. Dit zijn ideale kandidaten om gratis arbeid te komen verrichten voor hen. Ze denken bovendien direct in megalomane proporties, hebben zeer korte lontjes, denken alleen maar in materialisme en menen ook dat andere mensen hun bezit zijn. Zij hadden geen zorgen en het lag altijd aan de anderen. Ik zou niet uitsluiten dat Rasta Broer een bepaalde kant heeft uitgetrokken. Helpen met het werk op Oergoed deed hij in mijn overigens periode nooit. Hij zat hele dagen achter zijn computer en wij moesten hem herinneren aan maaltijden,” vat Tensen samen.

Of Mastenbroek daadwerkelijk in staat is om de gedupeerden Dream or Donate terug te betalen trekt het drietal in twijfel, ook over de vermeende hack is hen nooit iets verteld. Ze zetten eveneens vraagtekens bij de vermeende hack waardoor het platform geplaagd zou worden. De oud-Oergoedbewoners denken dat het zich in rap tempo groeiende filantropische imperium niet langer bekostigd kon worden met het banksaldo van Mastenbroek. De televisieoptredens van hem worden met een scheef oog bekeken. „Ja, typisch hij. Hij gelooft er nog steeds in, maar wij niet meer,” luidt de eensgezinde conclusie.

Na hun vertrek bleven ze allen ontgoocheld en gedesillusioneerd achter. Na een moeilijke periode met zelfverwijten, interne conflicten en aanvaarding gaat het inmiddels weer beter met ze. Vele illusies armer, zijn ze toch een droom rijker. De blik is gericht op de toekomst; Bas wil een creatieve ondernemer worden zonder de grootheidswaan van zijn voormalige collega’s, Ingmar wil graag creatieve workshops voor kinderen gaan geven en Adriaan is van plan om met zijn klapcaravan een reis te maken door Europa.


Nieuwe Brexitdeal voor Lagerhuis, rechter kijkt naar brieven Johnson

Premier Boris Johnson in zijn ambtswoning / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 MIN

De Britse regering doet maandagmiddag naar verwachting een nieuwe poging de brexitdeal voor te leggen aan het Lagerhuis.

Dat besloot zaterdag nog geen definitieve goedkeuring te geven aan de overeenkomst die premier Boris Johnson sloot met de EU. Londen moest daardoor opnieuw om uitstel vragen van de brexitdeadline.

Deal en wetgeving


Tijdens ADE was de stad van de liefhebbers

Lekker hard(style) ontsporen op Amsterdam Centraal bij Roughstate, met Ran-D / MNO Photo

Foto van 'Iris Hermans'

8 MIN

Ravende reporter Iris dook in de ADE-bubbel, met zo’n 400.000 andere liefhebber, ,,het is intelligent georganiseerd, zonder dat het te braaf is.”

Hoe dieper je Amsterdam Dance Event induikt, hoe heser je stem wordt, hoe viezer je nagels op een of andere manier worden, hoe stroever het ritsje van je heuptas dichtgaat, hoe strammer je kuiten en onderrug aanvoelen en hoe meer bultjes van al het zweten op je gezicht oppoppen. Ook dat is ADE. Maar ook hoe de hele stad gonst van de zin, hoe meer nieuwe (Insta)vrienden je erbij krijgt en hoe meer mooie herinneringen je opdoet. Júist dat is ADE.

Tijdens ADE is de stad van ons. Van de liefhebbers die vijf dagen en vijf nachten opgaan in de elektronische muziek. Waar (tijds)grenzen vervagen, het ontregelende de norm wordt en je soms niet meer weet of het dag of nacht is.


Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

Foto's: Dierenbescherming

Foto van 'Erik Jonk'

2 UUR

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

Is dat wel zo’n mooi getal?


Video opgedoken van vandaag voorgeleide vader Ruinerwold

De boerderij waar het gezin jaren leefde / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

43 MIN

De 67-jarige vader die vorige week met zes meerderjarige kinderen werd gevonden in een huis in Ruinerwold wordt maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij hoort dan of hij langer moet blijven vastzitten, nadat hij donderdag was aangehouden.

Hij wordt verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen.

Afgezonderd gezin


'Te weinig mensen leggen donorkeuze vast'

Je kunt zelf aangeven of je donor wil zijn / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

53 MIN

Sinds het aannemen van de nieuwe donorwet in februari vorig jaar hebben 508.000 mensen hun keuze ingevuld. Dit is mooi, maar nog niet genoeg, vindt het ministerie. Daarom staat de komende week, de Week van het Donorregister, in het teken van meer informatie.

In de wet, die op 1 juli volgend jaar van kracht wordt, staat dat iedereen die in Nederland woont én ouder is dan 18 jaar vanaf die datum in het Donorregister komt. Welke keuze iemand maakt, bepaalt hij of zij zelf. Wie geen keuze invult, komt vanaf 1 juli 2020 in het register te staan met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Voorlichtingsteams


Meer verdedigingsmiddelen in uitrusting boa's

De handhavers voerden actie voor middelen om zich te verdedigen tegen agressie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Pepperspray en eventueel een wapenstok. Als het aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) ligt, worden buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) uitgerust met verdedigingsmiddelen.

Volgens de Volkskrant wordt onder leiding van de minister nog dit jaar een landelijke regeling 'voor de uitrusting en bewapening van boa's' opgesteld. Ook de politietop, die tot voor kort tegen bewapening van boa's was, is daarbij betrokken.

Een doorbraak


Zoektocht vermiste hockeyvader nog zonder resultaat
Likeability of2

Zoektocht vermiste hockeyvader nog zonder resultaat

De zoektocht naar de 53-jarige Sacco Tange, die sinds een week wordt vermist, heeft zondag niets opgeleverd. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De zoektocht naar de 53-jarige Sacco Tange uit Oosterhout, die sinds een week wordt vermist, heeft zondag niets opgeleverd.

Een speciaal zoekteam van 110 militairen en politieveteranen doorzocht samen met zo'n honderd vrijwilligers en een groep brandweerlieden een natuurgebied bij Den Hout, onder de rook van het Brabantse Oosterhout.

250 vrijwilligers


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Bangladesh stuurt duizenden vluchtelingen naar eiland

Bangladesh stuurt duizenden vluchtelingen naar eiland

Duizenden Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh hebben ingestemd met een omstreden verhuizing naar een eiland voor de kust. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Duizenden Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh hebben ingestemd met een omstreden verhuizing naar een eiland voor de kust. Een overheidscommissaris uit Cox's Bazar zei dat zo'n 6000 tot 7000 vluchtelingen hebben toegezegd naar Bhasan Char te willen gaan".

De autoriteiten willen in totaal zo'n 100.000 vluchtelingen naar het eiland in de Golf van Bengalen sturen. Critici zetten echter vraagtekens bij de bewoonbaarheid van Bhasan Char. Eilandbewoners zouden bijvoorbeeld kwetsbaar kunnen zijn als zware stormen overtrekken.

Overvolle vluchtelingenkampen


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 OKT 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Ook bouwers in actie tegen stikstofaanpak
Likeability of3

Ook bouwers in actie tegen stikstofaanpak

Na de boeren wil ook de bouwwereld in actie komen tegen de aanpak van stikstofuitstoot. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na de boeren wil ook de bouwwereld in actie komen tegen de aanpak van stikstofuitstoot. Op 30 oktober organiseert de nieuwe actiegroep Grond in Verzet een landelijke actiedag op het Malieveld in Den Haag.

Via Facebook hebben al 1300 mensen zich gemeld als deelnemer en nog eens bijna 8000 zeggen zich misschien aan te sluiten. Voor de manifestatie willen de initiatiefnemers sprekers uitnodigen van brancheorganisaties en vertegenwoordigers uit de politiek.

Schadelijke stoffen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Honderden mensen lopen zwarte mars tegen handlanger Dutroux

Honderden mensen lopen zwarte mars tegen handlanger Dutroux

Honderden mensen protesteren in Brussel tegen de beslissing dat Michel Lelièvre (rechts) onder voorwaarden vervroegd kan vrijkomen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Honderden mensen protesteerden zondag in Brussel met een zogenoemde ‘zwarte mars’ tegen de beslissing dat Michel Lelièvre, een handlanger van meervoudig moordenaar Marc Dutroux, onder voorwaarden vervroegd kan vrijkomen.

De mars werd exact 23 jaar na de witte mars gehouden. Toen trokken bijna 300.000 mensen door de straten van Brussel, in de nasleep van de affaire-Dutroux. Het was een van de grootste betogingen uit de Belgische naoorlogse geschiedenis.

25 jaar celstraf


Weduwnaar doet oproep: wie heeft trouwring van mijn vrouw gezien?

Weduwnaar doet oproep: wie heeft trouwring van mijn vrouw gezien?

Op Facebook doet weduwnaar Ozan Kanik een emotionele oproep, hij is namelijk de trouwring van zijn vrouw verloren. /Ozan Kanik

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op Facebook doet weduwnaar Ozan Kanik een emotionele oproep. Hij is namelijk de trouwring van zijn vrouw verloren en kan deze sindsdien nergens meer vinden. Via de oproep hoopt hij in contact te komen met degene die de ring vindt. 

Ozan bleef de ring van zijn vrouw Cassiopea om zijn pink dragen, nadat zij overleed. Donderdag kwam zijn „grootste angst" tot werkelijkheid: hij verloor de ring. Zijn oproep op Facebook is al duizenden keren gedeeld.


Toch geen brexitbesluit – wat gebeurt er nu?

Toch geen Brexitbesluit, wat gebeurt er nu?

Wat een historisch brexitweekend had moeten zijn, leidde tot weer een verlenging van het ‘gebed zonder end’. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

GISTEREN

Wat een historisch Brexitweekend had moeten zijn, leidde tot weer een verlenging van het ‘gebed zonder end’. Wat is er allemaal gebeurd rondom de Brexit? En hoe nu verder?

Vrijdag werd er dan eindelijk een deal gesloten tussen de Europese Unie en de Britse premier Boris Johnson over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Europees Commissievoorzitter Juncker noemde de deal „een evenwichtige overeenkomst voor de EU en het Verenigd Koninkrijk en het bewijs van onze vastberadenheid oplossingen te vinden”. Johnson ging voor „een prachtige nieuwe deal die ons weer controle geeft”.

Stemming getorpedeerd


Politie pakt bestuurder aanrijding Deventer

Politie pakt bestuurder aanrijding Deventer

De politie heeft een 37-jarige man uit Deventer aangehouden voor het aanrijden van vijf voetgangers in zijn woonplaats. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft een 37-jarige man uit Deventer aangehouden voor het aanrijden van vijf voetgangers in zijn woonplaats. Ze houdt er rekening mee dat deze man de aanrijding opzettelijk heeft veroorzaakt. Over zijn motief kan de politie in het belang van het onderzoek" nog niets zeggen.

De verdachte reed zondagmorgen rond 05.30 uur in op de voetgangers in het uitgaanscentrum van Deventer. Vijf mensen raakten gewond, van wie er vier naar het ziekenhuis werden gebracht. De vijfde werd ter plekke behandeld. Alle gewonden waren aanspreekbaar, meldde de politie. Door de actie raakten ook terrasmeubilair en terrasschotten beschadigd.

Getuigen


 Onrust bij Partij voor de Dieren 'leidt tot zetelverlies'

Onrust bij Partij voor de Dieren 'leidt tot zetelverlies'

PvdD-leden zijn verontrust over de jongste ontwikkelingen binnen de partij. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het opstappen van boegbeeld Marianne Thieme en het onvrijwillige vertrek van partijvoorzitter Sebastiaan Wolswinkel leiden tot virtueel zetelverlies voor de Partij voor de Dieren. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PvdD uitkomen op 4 zetels, terwijl de partij een week geleden in de peiling nog op 7 stond.

Partij beschadigd


We krijgen bepaald geen Elfstedentochtwinter

We krijgen bepaald geen Elfstedentochtwinter

Henk Angenent wint in 1997 de laatste Elfstedentocht. / Paul Vreeker | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Henk Angenent blijft, als de voorspellingen van Weeronline uitkomen, nog altijd de laatste Elfstedentochtwinnaar sinds 1997.

Wisselvallig. Overheersende zuidwestenwinden maakt de meeste dagen zachter dan normaal. Met die winterweervoorspelling van Weeronline, gisteren bekendgemaakt, moeten we het voorlopig doen. „De kans op een typisch wisselvallige en zachte Nederlandse winter is groot”, meldt Yannick Damen, woordvoerder van de weerdienst.

Eeuwige hoop


Twee agenten mishandeld in Haarlem en Zaandijk
Likeability of3

Twee agenten mishandeld in Haarlem en Zaandijk

Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Twee agenten zijn dit weekend mishandeld in Haarlem en Zaandijk. Een man, die een café aan de Riviervismarkt in Haarlem was uitgezet, zou uit het niets uitgehaald hebben naar de agenten.

Rond 02.50 uur zondagnacht zagen de dienstdoende agenten dat een portier van het café een man de zaak uitzette. De agenten vroegen aan de man en de portier wat er was gebeurd, waarop de cafébezoeker flink uithaalde naar de agent. Vervolgens rende hij weg, maar na een korte achtervolging kon hij in de kraag gevat worden.

Een nacht eerder, rond 05.45 uur, was het ook al raak. Toen werd een agent in Zaandijk slachtoffer van mishandeling. Dat gebeurde op het politiebureau tijdens een opsluiting van een 50-jarige man uit Zaandam. De verdachte zat op een stoel waaruit hij ineens opstond en de agent op zijn hoofd sloeg.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Massale zoektocht naar vermiste hockeyvader

Massale zoektocht naar vermiste hockeyvader

Tange werd vorige week zondag voor het laatst gezien bij zijn huis in Oosterhout. /Politie

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij het Brabantse Oosterhout wordt zondag massaal gezocht naar de 53-jarige Sacco Tange die sinds een week wordt vermist. Een speciaal zoekteam van 110 militaire en politieveteranen krijgt daarbij hulp van zo'n honderd vrijwilligers en een groep brandweerlieden, zegt een woordvoerder van de politie.

Onder de vrijwilligers zijn veel leden van de plaatselijke hockeyclub, waar de twee kinderen van Tange jeugdlid zijn. De club roept vrijwilligers dan ook op om mee te helpen met de zoekactie. „Diegenen die willen helpen kunnen zich morgen melden om 10.00 uur bij het pannenkoekenhuis Koeckers in Den Hout”, viel er te lezen op de site van de club. Het bestuur wenst het gezin van Tange veel sterkte.

Wandelen


Man rijdt in op uitgaanspubliek Deventer
Likeability of3

Man rijdt in op uitgaanspubliek Deventer

Een flinke ravage op het plein na de aanrijding. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een auto heeft zondagmorgen rond 05.30 uur op een plein in het centrum van Deventer meerdere mensen aangereden en is er vervolgens vandoor gegaan.

Volgens de politie zijn er vijf gewonden gevallen. Een van hen kon ter plekke worden behandeld, maar de anderen moesten naar het ziekenhuis. Volgens een woordvoerder van de politie zijn hun verwondingen niet levensbedreigend en zijn de slachtoffers allemaal aanspreekbaar.

Mogelijk is er opzet in het spel, al wordt een ongeluk nog niet uitgesloten. Volgens de politie ging er een ruzie aan het incident vooraf. Er is één persoon aangehouden die daarbij betrokken was. Naar de auto en de bestuurder wordt nog gezocht vanuit een helikopter. „Wat er precies is gebeurd, onderzoeken we nu. Over de auto hebben we al veel informatie”, zegt een politiewoordvoerder.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar