Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 sep 2019 / 06:25 uur

Britten investeren meer sinds brexitreferendum

Sinds het brexitreferendum in 2016 zijn Britten meer gaan investeren in Nederland. Andersom zijn de Nederlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk juist afgenomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Britse multinationals staken in 2016 nog 14 miljard euro in Nederlandse bedrijven. Twee jaar later was dat gestegen naar 80 miljard euro.

Het meeste geld

Daarmee was het Verenigd Koninkrijk het land dat vorig jaar het meeste geld in Nederland stopte. Bovendien investeerden Britse multinationals nooit eerder zoveel in een jaar.

Nederlandse bedrijven gingen in dezelfde periode juist minder investeren. In 2016 staken Nederlandse bedrijven nog 50 miljard euro in het Verenigd Koninkrijk, in 2017 was dat al minder dan de helft. Vorig jaar was zelfs sprake van een desinvestering van 11 miljard euro.

Onzekerheid

Beide bewegingen kunnen worden verklaard vanwege de onzekerheid die de keuze voor een brexit met zich meebrengt. Britse bedrijven vinden het juist belangrijk om in een land in de Europese Unie aanwezig te zijn om ook na het Britse vertrek uit de Unie deel uit te maken van de eenheidsmarkt.

Voor Nederlandse bedrijven maakt het vertrek van de Britten uit de EU het minder interessant om in Groot-Brittannië een dochteronderneming te hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Britten investeren meer sinds brexitreferendum
Sluiten