Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 sep 2019 / 05:41 uur

‘Niet goed voorbereid op digitale verstoring’

Niet alleen de Nederlandse overheid, maar ook bedrijven en de samenleving als geheel moeten zich beter voorbereiden op een cyberaanval.

Zo’n aanval kan het land namelijk digitaal ontwrichten, zegt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) maandag in een advies.

Schade

Digitale systemen worden steeds belangrijker in onze samenleving. Ons dagelijks leven wordt gedomineerd door technologie. De systemen die dat mogelijk maken, zijn vaak aan elkaar gekoppeld. Als één onderdeel uitvalt, kan dat op andere plekken ook gevolgen hebben.

„Met de toenemende interactie tussen fysiek en digitaal komen onze economie, nationale veiligheid en het normale maatschappelijk leven op onvoorziene manieren in gevaar. Er kan enorme schade ontstaan en er kunnen daadwerkelijk slachtoffers vallen", concludeert de raad.

Geen duidelijke bevoegdheden

Nederland heeft de afgelopen jaren veel gedaan om aanvallen te voorkomen, zegt het adviesorgaan, maar aanvallen zijn nooit helemaal uit te sluiten. En wat er dan moet gebeuren om de schade te beperken, daarover wordt niet genoeg nagedacht: „De voorbereiding op een digitale ontwrichting krijgt nauwelijks tot geen aandacht."

Zo hebben overheden, organisaties en bedrijven geen goed beeld van de partijen van wie ze afhankelijk zijn. De overheid heeft bovendien geen duidelijke bevoegdheden om in te grijpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Niet goed voorbereid op digitale verstoring’
Sluiten