Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 aug 2019 / 17:22 uur

Tientallen rechtszaken tegen kerk in New York

De katholieke kerk in New York is in slechts één dag door zeker zeventig mensen aangeklaagd. In die staat is sinds woensdag namelijk een nieuwe wetgeving omtrent seksueel misbruik van kracht. Slachtoffers van seksueel misbruik dat soms tientallen jaren geleden plaatsvond, hebben nu alsnog de mogelijkheid om naar de rechter te stappen. Eerst was dat vaak niet mogelijk, omdat klachten waren verjaard.

Vooral priesters

Volgens gegevens van de rechtbank in New York worden vooral priesters beschuldigd van misbruik. Katholieke kerkleiders zouden de schandalen in de doofpot gestopt hebben, volgens slachtoffers. De nieuwe wet kan leiden tot honderden aanklachten tegen kerken, scholen en andere instanties in New York waar kinderen in het verleden zijn misbruikt.

Daders verantwoordelijk houden

De autoriteiten spreken over een nieuwe regelgeving die het mogelijk maakt daders verantwoordelijk te houden voor hun daden, „ongeacht wanneer de misdaad is gepleegd."

Slachtoffers van alle leeftijden hebben vanaf woensdag een jaar de tijd om hun vermeende misbruiker te beschuldigen. Daarna kunnen kunnen alleen slachtoffers tot 55 jaar nog voor oude misbruikzaken naar de rechter stappen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tientallen rechtszaken tegen kerk in New York
Sluiten