Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 aug 2019 / 12:22 uur

Gilze en Rijen komt ‘hittewimpel’ toch niet ophalen

75 jaar lang mocht Warnsveld zich de heetste gemeente van Nederland noemen, omdat daar het hitterecord van 38,6 graden werd gemeten, in 1944. Maar na de hittegolf van vorige maand, toen het in Gilze en Rijen 40,7 graden werd, hebben ze die titel moeten overdragen. Vrijdagmiddag zou iemand van de gemeente Gilze en Rijen de historische ‘hittewimpel’ in Warnsveld komen ophalen, maar dat gaat nu opeens niet door.

Burgemeester Jan Boelhouwer en zijn wethouders hebben vrijdagmiddag plotseling een vergadering en daarom is er niemand beschikbaar. Dat heeft de secretaresse van twee wethouders per mail aan de organisatie in Warnsveld laten weten.

Officiële wimpel

Warnsveld wilde het recordhouderschap formeel aan Gilze en Rijen doorgeven met de overdracht van een officiële wimpel, die huisarts Jan Thate destijds van het KNMI kreeg omdat hij de recordtemperatuur had vastgesteld. „We zijn teleurgesteld. Dit kan bijna niet waar zijn. Deze wimpel is 75 jaar lang gekoesterd”, zegt Henk-Jan Hulleman van de organisatie van hittefeest vrijdag in Warnsveld.

De organisatie hoopt dat „waardige opvolger” Gilze en Rijen nog van gedachten verandert. Anders neemt Omroep Brabant, die wel afreist naar de Achterhoek, de wimpel mee.

Hittefeest

Vrijdagmiddag wordt, tijdens het hittefeest, een plaquette onthult door Monica Thate, de dochter van de huisarts die het oorspronkelijke record vaststelde. De plaquette komt voor haar voormalig ouderlijk huis. Gedurende de dag worden er feestelijkheden georganiseerd, ter nagedachtenis van het hitterecord.

Bij de Martinuskerk in Warnsveld wordt een kinderfeest georganiseerd, waarbij er aandacht is voor klimaatverandering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gilze en Rijen komt ‘hittewimpel’ toch niet ophalen
Sluiten