Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 aug 2019 / 13:00 uur

Druk op Bolsonaro om Amazonebranden neemt toe

De druk in Brazilië en daarbuiten op de regering van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro om de bosbranden in het Amazonegebied te bestrijden neemt verder toe. Milieuminister Ricardo Salles werd uitgejoeld bij een bijeenkomst over klimaatverandering in Salvador, melden Braziliaanse media. Op sociale media zijn #PrayForTheAmazon en gerelateerde hashtags in veel landen trending, waaronder ook Nederland.

‘Hoe moeten we dat blussen?’

Bolsonaro zei donderdag in een op Facebook live uitgezonden speech dat de regering niet het geld en de middelen heeft om de natuurbranden te bestrijden. „Iedereen geeft ons de schuld van de branden maar de Amazone is groter dan Europa. Hoe moeten we die gaan blussen?" Bolsonaro wees daarbij tevens op het terugtrekken van twee belangrijke geldschieters Duitsland en Noorwegen uit het fonds ter bescherming van het Amazonegebied.

Recordaantal branden

Brazilië kampt met een recordaantal bosbranden. In totaal 75.000, waarvan bijna 40.000 in de Amazone. In vergelijking met vorig jaar gaat het om een stijging van 84 procent. De regering onderzoekt de oorzaak van de branden.

Het bosbrandenseizoen is gaande in Brazilië, maar veel branden zouden ook zijn aangestoken door boeren om het land te gebruiken voor vee- en sojateelt. Bolsonaro heeft toegezegd meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan ​​en meer vergunningen aan de mijnindustrie te verlenen. De ontbossing van de Amazone neemt daardoor verder toe.

De branden zijn zelfs zo hevig dat er maandag sprake was van een ‘blackout’ in Sao Paulo. Rond twee uur ’s middags werd de rook van het vuur de stad ingeblazen en was het volledig donker. Het waren stevige winden, want Sao Paulo ligt op zo’n 2700 kilometer van het brandende oerwoud vandaan.

Longen van de aarde

Bolsonaro beschuldigde eerder niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) ervan de bosbranden te hebben gesticht. Dat zouden ze volgens de president hebben gedaan nadat de Braziliaanse regering de financiële steun aan de ngo’s had ingetrokken. Donderdag kwam hij daarop terug. „Ik heb dat nooit zo stellig gezegd. Ik heb alleen mijn argwaan hardop uitgesproken."

Het Amazonegebied heeft de bijnaam de ‘longen van de aarde’. Het gebied speelt een belangrijke rol in het opnemen van CO2, en vertraagt zo klimaatverandering.

Reageer op artikel:
Druk op Bolsonaro om Amazonebranden neemt toe
Sluiten