Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 aug 2019 / 20:35 uur

Forse daling in aantal strafzaken

Het aantal strafzaken daalt al jaren fors. Afgelopen jaar werden er door het Openbaar Ministerie ruim 170.000 rechtbankstrafzaken ingeschreven. Twee jaar geleden waren dat er een kleine 191.000. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Meer dan de helft van de door het OM aangebrachte strafzaken, kwam uiteindelijk niet voor de rechter. De zaak werd bijvoorbeeld geseponeerd of met een boete afgedaan

Buiten de rechter om

In 2008 werden er zelfs 263.000 strafzaken ingeschreven, maar sinds dat jaar daalt dat aantal flink. Het is sinds 2008 namelijk mogelijk voor het OM om zaken buiten de rechter om te regelen. Dat gebeurde vorig jaar bijna 30.000 keer, iets minder dan voorgaande jaren. De Raad voor de Rechtspraak sprak daar eerder al zijn zorgen over uit. „Het is aan rechters om te oordelen over schuld en onschuld. Als daaraan wordt getornd, raakt dat de kern van de democratische rechtsstaat.”

Het afgelopen jaar deed de rechter in ruim 88.000 zaken uitspraak. Bijna alle verdachten werden schuldig bevonden: meer dan 77.000 mensen kregen een straf opgelegd. Meestal een gevangenis- of taakstraf, maar er werden ook geldboetes opgelegd.

Het aantal maatregelen – bijvoorbeeld tbs of plaatsing in een inrichting – bedroeg vorig jaar bijna 16.000. De afgelopen jaren daalt het aantal keren dat een maatregel werd opgelegd gestaag.

Mannen zijn oververtegenwoordigd

Van alle verdachten is 82 procent man. Bijna de helft heeft een Nederlandse achtergrond, 13 procent een westerse migratieachtergrond, bijna een derde een niet-westerse migratieachtergrond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Forse daling in aantal strafzaken
Sluiten