Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 aug 2019 / 10:09 uur

Burgemeester Ottawa na 40 jaar uit de kast

Burgemeester Jim Watson van de Canadese hoofdstad Ottawa is dit weekend publiekelijk uit de kast gekomen. In een ingezonden stuk in de Ottawa Citizen schrijft hij: „Ik ben homo. Zo, dat is eruit. Het heeft me bijna vier decennia gekost om deze woorden uit te spreken, maar zoals ze zeggen: beter laat dan nooit.”

Tijd in carrière gestoken

In het artikel legt Watson uit waarom het zo lang heeft geduurd: hij stak al zijn tijd in zijn carrière en niemand vroeg er ooit naar. De enige keer dat hem op de man af werd gevraagd of hij homo was, nam iemand anders het woord en zei dat het niemand wat aanging, aldus de burgemeester.

Homofobe opmerkingen

Dat Watson nu op 58-jarige leeftijd uit de kast is gekomen, komt door homofobe opmerkingen die hij de afgelopen jaren hoorde. Hij heeft wel een beetje spijt dat hij niet eerder durfde. „Door mijn terughoudendheid heb ik mijn leven niet zo liefdevol en avontuurlijk kunnen leiden als mijn gay vrienden die dapperder waren dan ik." Watson is nu de burgemeester van Ottowa die openlijk homoseksueel is.

De Canadese premier Justin Trudeau prijst Watson voor zijn verhaal: „Dappere woorden, die de inwoners van Ottawa en alle Canadezen zullen inspireren zichzelf te zijn."

Overweldigd

In de Ottowa Citizen geeft de burgemeester aan overweldigd te zijn door de positieve reacties op zijn coming out. Onder meer zijn familie stak Watson een hart onder de riem. „Je familie is trots op je en we houden van je”, tweette Jayne Watson, zijn zus. Een andere Twittergebruiker zegt dat de burgemeester een voorbeeld is voor anderen en dat hij veel respect verdient.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Burgemeester Ottawa na 40 jaar uit de kast
Sluiten