Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 aug 2019 / 13:37 uur

Brussel roept op tot opnemen bootmigranten

De Europese Commissie heeft lidstaten gevraagd mee te helpen zoeken naar een oplossing voor het schip Open Arms dat met 121 migranten op de Middellandse Zee vaart. Het schip vaart onder Spaanse vlag, maar geen enkel land heeft de commissie gevraagd de coördinatie op zich te nemen, zei een woordvoerster.

Solidariteit

Malta en Italië weigeren het schip toe te laten omdat andere EU-landen geen migranten willen overnemen. „De situatie toont weer eens aan hoe urgent het is dat er voorspelbare en duurzame oplossingen komen", aldus de zegsvrouw. Alles hangt volgens haar af van de bereidheid van lidstaten om solidariteit te tonen. Voor een al dan niet tijdelijk mechanisme is echter geen meerderheid.

Europa verliest ‘hart en ziel’

Onder de opvarenden zijn dertig kinderen en twee baby’s. Voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli drong donderdag in een brief aan Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aan op een eerlijke verdeling van de migranten. Europa verliest volgens de Italiaan zijn „hart en ziel" als het de opvarenden niet beschermt. Juncker beantwoordt de brief volgens zijn woordvoerster binnenkort.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brussel roept op tot opnemen bootmigranten
Sluiten