Metro
Metro Nieuws 21 aug 2019 / 07:45 uur

Brexitplan: veerdienst tussen Schotland en Eemshaven

De Brexitdeadline nadert met rasse schreden en steeds meer voorbereidingen worden daarvoor getroffen. Nederlandse bedrijven zorgen massaal dat ze klaar zijn voor het uittreden van de Britten, maar ook Schotten bereiden zich voor. Zo heeft het Schotse bedrijf TEC-Farragon vergevorderde plannen voor een veerdienst tussen de bij Groningen gelegen Eemshaven en het Schotse Rosyth, bij Edinburgh. Dat schrijft RTV Noord

Op termijn zouden de boten dagelijks moeten gaan varen met voornamelijk vracht, maar ook een groot aantal passagiers en hun auto’s.

Pluspunt

Nu gebruiken Schotse bedrijven nog de haven van het Zuid-Engelse Dover om goederen via Calais naar Europa te vervoeren. Door de naderende Brexit zijn de Schotten op zoek naar alternatieven. Het oog viel op de Eemshaven vanwege de gunstige ligging ten opzichte van belangrijke afzetmarkten voor de Schotse whiskey- en houtindustrie, zoals Duitsland, Denemarken en Italië. Ook de aanwezigheid van snelweg A7 vlak bij de haven wordt als een pluspunt gezien.

De bootreis tussen de Eemshaven en Rosyth zal zo’n twintig uur duren. Bij aankomst rijd je in een half uur naar Edinburgh en ben je binnen een uur in Glasgow. Hoeveel een overtocht gaat kosten is nog niet bekend. Volgens de plannen zou de eerste afvaart eind oktober al plaats moeten vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brexitplan: veerdienst tussen Schotland en Eemshaven
Sluiten