Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Hoger beroep Willem Holleeder van start

Amper twee maanden nadat de rechtbank hem tot een levenslange gevangenisstraf heeft veroordeeld, start voor het gerechtshof in Amsterdam woensdag het hoger beroep dat Willem Holleeder tegen de uitspraak instelde.

Holleeder zelf is, net als zijn raadslieden Sander Janssen en Robert Malewicz, niet aanwezig bij de inleidende zitting. „Het is een pure pro-formazitting", aldus Malewicz. „Het inhoudelijke debat vindt later plaats, op zittingen in november en december."

Leugenachtig en onjuist

Dinsdag haalden beide raadslieden hard uit naar de rechtbank, die hun cliënt begin juli veroordeelde voor zijn sturende rol in een reeks afrekeningen en hem verantwoordelijk hield voor de moorden op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Ook de gewelddadige dood van Robert ter Haak, omgekomen in dezelfde kogelregen die Van Hout fataal werd, en een poging tot moord op John Mieremet in 2002 werden op Holleeders conto geschreven.

Volgens Janssen en Malewicz had de rechtbank „kennelijk de sterke overtuiging„ dat Holleeder „linksom of rechtsom voor alles moest worden veroordeeld". Alles wat zijn zussen tegen hun broer inbrachten zou de rechtbank als „volledig en juist" hebben gezien. Alles wat Holleeder daartegenover stelde als „leugenachtig, onjuist of niet relevant".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.