Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

Bolsonaro stuurt leger naar bosbranden in Amazone

Brazilië gaat het leger inzetten om de branden te bestrijden die momenteel woeden in het Amazonegebied. President Jair Bolsonaro heeft daar vrijdag toe besloten, nu de druk op hem vanuit het binnen- en buitenland fors is toegenomen om wat te doen tegen de bosbranden.

Bolsonaro zei dat de hoge temperaturen en droge perioden dit jaar voor het grote aantal branden in de Amazone hebben gezorgd. Eerder beschuldigde hij niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) ervan de bosbranden te hebben gesticht, al kwam hij daar een dag later op terug.

Illegale kap

De militairen worden ook ingezet om de illegale kap in het regenwoud tegen te gaan. Volgens natuurorganisaties is de ontbossing deels de schuld van Bolsonaro die met zijn beleid meer landbouw en houtkap in de Amazone toestaat om de lokale economie te bevorderen.

„We moeten de bevolking de kans geven zich te ontwikkelen en mijn regering werkt daaraan, met lik-op-stuk voor criminaliteit en dat is niet anders voor het milieu”, aldus de president tijdens een speech op de nationale televisie.

Amerikaanse hulp

De Amerikaanse president Donald Trump heeft hulp geboden. Hij sprak Bolsonaro vrijdagavond en zei dat de Verenigde Staten klaar staan om te helpen.

Het Braziliaanse oerwoud is dit jaar getroffen door een recordaantal branden; namelijk 40.000. Ten opzichte van vorig jaar is er sprake van een stijging van 83 procent. Volgens critici van de regering zijn de branden het gevolg van het milieubeleid Bolsonaro. De president wordt ervan beschuldigd zijn aanhangers in de houtkap-, mijnbouw- en landbouwsector te bevoordelen. Veel branden zouden ook zijn aangestoken door boeren om het land te gebruiken voor vee- en sojateelt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.