Metro
Metro Nieuws 9 jul 2019 / 14:19 uur

Zwaarste vorm van consumentenvuurwerk wordt verboden

Het kabinet gaat het zwaarste consumentenvuurwerk verbieden. Dat zeggen Haagse bronnen tegen de NOS. Het kabinet zou komende vrijdag tot zo’n verbod besluiten.

Totaalverbod

Tot een volledig vuurwerkverbod komt het niet, het gaat nu nog om vuurwerk uit de zogeheten derde categorie. Daar vallen onder meer ratelbanden en Chinese rollen onder. Dit soort vuurwerk zou vanaf de jaarwisseling 2020-2021 niet meer gebruikt mogen worden. Dat is in bijvoorbeeld België en Duitsland al langer het geval.

Dit verbod zou een compromis zijn tussen de voor- en tegenstanders van een totaalverbod binnen de coalitie. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de Nationale Politie pleiten al langer voor een totaal vuurwerkverbod. Volgens hen vallen er jaarlijks te veel slachtoffers en is de handhaving voor hulpdiensten een ingrijpende klus. Bij de afgelopen jaarwisseling vielen twee doden en belandden 400 mensen met verwondingen in het ziekenhuis.

De politie laat in een reactie weten dat eerdergenoemde voorstel „onvoldoende" zou zijn. „Het breed gedragen appel van burgemeesters, politiepersoneel, hulpverleners, artsen om met meer maatregelen te komen om de jaarwisseling veilig en feestelijk te laten verlopen, wordt door het kabinet niet gehoord", zegt een woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwaarste vorm van consumentenvuurwerk wordt verboden
Sluiten