Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Wordt Great Barrier Reef staatsburger van Australië?

Het Great Barrier Reef wordt mogelijk een Australisch staatsburger, voor dat doeleinde is onlangs een campagne gelanceerd. Ook in Nieuw-Zeeland was ooit sprake van zo’n campagne, zij wilden een rivier rechten geven. En dat is gelukt: de rivier kreeg rechtspersoonlijkheid en, net als een bedrijf, rechten en belangen.

Omdat het rif wordt bedreigd door klimaatverandering, willen Australiërs met de campagne Citizen Reef ervoor zorgen dat het rif een aantal fundamentele rechten wordt toegekend. Vooral het recht op leven is daarbij belangrijk. „Ondanks zijn enorme bijdrage aan Australië, wordt hem nog steeds het basisrecht van elke Australische burger ontzegd: het recht op leven”, zegt nieuwsorganisatie LADbible, die de campagne, een petitie, lanceerde op Change.org.

Rif bedreigd

Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld, maar het wordt bedreigd door klimaatverandering. Opwarming van het water zorgt ervoor dat het koraal verbleekt, en dat heeft erg veel invloed op de vissen die afhankelijk zijn van het rif. Volgens LADbible levert het rif de Australische economie elk jaar 6,4 miljard dollar op en geeft 64.000 mensen werk.

Via de petitie hopen de initiatiefnemers de Australische regering te overtuigen. De petitie is al ondertekend door verschillende bekende Australiërs, zoals Stranger Things-acteur Dacre Montgomery.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.