Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 jul 2019 / 16:24 uur

SP-leider in Turkije om partijgenoot te steunen

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen is naar Turkije gereisd om partijgenoot Murat Memis een hart onder de riem te steken. Ze wil het gemeenteraadslid uit Eindhoven steunen tijdens zijn zaak dinsdag. Hij hoopt dan te horen te krijgen dat hij terug mag naar Nederland.

Marijnissen noemt het onaanvaardbaar dat een Nederlandse volksvertegenwoordiger in Turkije wordt vastgehouden omdat hij gebruikt maakt van zijn vrijheid van meningsuiting. Ze liet maandag weten dat ze in Antalya is aangekomen: „Want wij zijn solidair met Murat en de andere Nederlandse politieke gevangenen in Turkije."

Kritiek op Turkije

Memis, geboren in het Koerdische oosten van het land, mag al twee maanden Turkije niet uit. De Tweede Kamer „eist" dat het raadslid „onmiddellijk" mag terugkeren naar Nederland. Het kabinet ziet niets in harder optreden tegen Turkije om Memis vrij te krijgen. Escaleren helpt niet, is het standpunt.

Memis wordt verdacht van lidmaatschap van de Koerdische terroristische organisatie PKK. Hij heeft slechts kritiek op Turkije geretweet, aldus SP-Kamerlid Sadet Karabulut.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
SP-leider in Turkije om partijgenoot te steunen
Sluiten