Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 17 jul 2019 / 09:09 uur

Vooral adolescenten zijn slachtoffer cybercrime

Cybercrime is binnen Nederland aan een forse opmars bezig. Afgelopen jaar was een op de twaalf Nederlanders het slachtoffer van cybercrime.

Opvallend is dat vooral de generatie die opgroeid met computers zich toch niet helemaal bewust lijkt van de gevaren van het internet. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn vooral tieners en jongvolwassenen slachtoffer hiervan geworden. In totaal gaat het om zo’n 1,2 miljoen Nederlanders.

Oplichting

Een van de meest voorkomende gevallen is oplichting. Een op de twintig internetgebruikers van 12 jaar of ouder viel hiervoor. Hierbij gaat om bijvoorbeeld oplichting tijdens het doen van een online aankoop. Ook in een truc met gijzelsoftware trappen valt hieronder.

Daarnaast is een op de vijftig internetgebruikers afgelopen jaar gehackt. Dit kan gaan om allerlei accounts van e-mail tot Facebook tot Twitter of een andere site. Ook werden in sommige gevallen apparaten zoals laptops zelf gehackt.

Makkelijker aangifte doen

Heel veel van de slachtoffers stappen echter niet naar de politie. Aangifte op dit gebied wil de politie dan ook makkelijker gaan maken. „Dat doen we bijvoorbeeld door internetaangifte voor veelvoorkomende vormen van digitale criminaliteit mogelijk te maken”, zegt Theo van der Plas, verantwoordelijk voor de strijd tegen cybercrime bij de politie, tegenover RTL Nieuws.

Reageer op artikel:
Vooral adolescenten zijn slachtoffer cybercrime
Sluiten