Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 jul 2019

Helft bevolking registreert geen donorkeuze

Heb jij je al geregistreerd als donor? Grote kans dat je hier nog niet over nagedacht hebt. Over precies één jaar gaat de nieuwe donorwet in. En ondanks dat, loopt het nog niet storm bij het donorregister.

Van de mensen die de afgelopen maanden hebben vastgelegd of ze na hun dood organen willen doneren of niet, geeft daarnaast het overgrote deel van de bevolking geen toestemming. Een nieuwe campagne moet daar verandering in brengen.

De nieuwe donorwet

Het nieuwe donorregister, dat iedereen die geen bezwaar maakt aanmerkt als donor, kreeg vorig voorjaar met de kleinst mogelijke meerderheid de zegen van de Eerste Kamer. Sindsdien hebben wel meer mensen hun keuze kenbaar gemaakt dan gemiddeld in de jaren ervoor. Maar in dit tempo zou het nog minstens 25 jaar duren voor iedere volwassen Nederlander zich heeft geregistreerd.

Die tijd is er niet, want het nieuwe stelsel gaat op 1 juli 2020 in. Wie zich dan nog niet heeft ingeschreven in het register, wordt automatisch donor. Als er niet alsnog een run op het donorregister ontstaat, gebeurt dat straks bij zo’ n 7 miljoen mensen.

Het kabinet vraagt daarom aandacht voor het donorregister met een huis-aan-huisfolder, op de radio en op tv. En nu melden die ook de belangrijkste consequentie van het nieuwe stelsel: wie geen bezwaar maakt, wordt automatisch als donor aangemerkt.

Voorzichtig opbouwen

Meerdere Kamerleden klaagden afgelopen voorjaar dat de voorlichtingscampagne dat cruciale element wegliet. Maar dit deed het kabinet met opzet: de campagne wordt voorzichtig opgebouwd, uit angst de burger anders te overvoeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Helft bevolking registreert geen donorkeuze
Sluiten