Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 jul 2019 / 15:56 uur

Femke Halsema helemaal klaar met lachgasoverlast

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam is helemaal klaar met bakfietsen die in toeristische gebieden ballonnen gevuld met lachgas verkopen.

Het bedrijf Ufogas, dat zich voordoet als een koeriersbedrijf maar volgens de gemeente aan ongewenste straatverkoop doet, zorgt voor overlast in drukke gebieden.

Warenwet

Toch doet het bedrijf op dit moment niets illegaals vanwege de status van lachgas. Omdat dit slaapmiddel, dat ook wordt gebruikt voor recreatieve doeleinden, nu nog onder de Warenwet valt. Kan er juridisch weinig tegen de bakfietsverkopers gedaan worden.

Halsema riep maandag in Het Parool het kabinet op om te gaan optreden tegen de vrije verkoop van lachgas. Zij, maar ook haar Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb wil dat het gas uit de Warenwet wordt geschrapt en weer wordt ondergebracht in de Geneesmiddelenwet. Sinds juli 2016 valt lachgas namelijk onder de Warenwet en heeft daardoor dezelfde status als levensmiddelen die verkrijgbaar zijn in de supermarkt.

Ufogas herkent zich totaal niet in het beeld dat Femke Halsema schetst. Zij menen juist alles in het werk te stellen om overlast te voorkomen. Zo werkt het bedrijf met eigen beveiligers en dragen zij gele hesjes om een vorm van gezag uit te stralen. Ook zouden de verkopers de straat juist ballonvrij houden door deze met stoffer en blik op te vegen. „We houden het juist gezellig in de stad,” aldus de 25-jarige ondernemer Deniz Üresin tegen het Amsterdamse dagblad.

Plaatselijke verordening

Burgemeester Halsema lijkt hier niet van onder de indruk en onderzoekt ook wat Amsterdam zelf kan ondernemen. „We kijken naar juridische mogelijkheden," aldus haar woordvoerder. „Het aanpassen van de Algemene plaatselijke verordening (APV) behoort tot de mogelijkheden. Ook wordt gekeken of we de ventvergunning zo moeten aanpassen zodat we meer grip krijgen op straathandel."

In Rotterdam besloot burgemeester Aboutaleb midden juli de APV zo aan te passen dat lachgas niet meer mag worden verkocht binnen een straal van 500 meter van evenementen. Op het strand van Nesselande en in de omgeving daarvan is ook een ventverbod op de verkoop van lachgas ingesteld. De komende maanden onderzoekt de havenstad of meer gebieden in aanmerking komen voor een verbod op lachgasverkoop.

Ook andere grote steden zijn klaar met de overlast die lachgasgebruik met zich meebrengt. Onder meer Haarlem, Enschede, Utrecht hebben al aangegeven de patronen met zo’n aanpassing van de APV uit de binnensteden te willen weren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Femke Halsema helemaal klaar met lachgasoverlast
Sluiten