Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Lifestyle 29 jul 2019 / 14:59 uur

Wat is er te doen deze vakantieweek?

Ben je lekker vrij, maar deze week niet op vakantie? Het weer wordt volgens verwachting tussen een enkele bui door prima, dus eropuit trekken is een optie. Metro zet tien ‘wat is er te doen-dingen’ op een rij voor mensen die in Nederland blijven en iets leuks zoeken om te bezoeken.

1 Superzandkasteel met een gele M

McDonald’s wil Nederlanders een goed zomergevoel geven en pakt voor ‘een zomer vol verrassingen’ uit met Summer Surprises. Een van de verrassingen vind je op het strand van Kijkduin. Daar heeft Alec Messchaert het allereerste McDonald’s-restaurant van zand gebouwd. Hij is zes bij vier meter en als het goed is heeft Messchaert dinsdag zijn zanderige bouwwerk klaar. Van woensdag tot en met zondag kun je het superzandkasteel met een gele M bekijken. Heb je lekkere trek? Helaas… hamburgers worden er niet gebakken.

2 Pride Amsterdam

Afgelopen weekend is het feest begonnen, maar Pride Amsterdam gaat nog tot en met aankomende zondag door. Straatfeesten, muziek, kunst, cultuur: de hoofdstad staat een week in het teken van het vieren van de vrijheid. Door gays, lesbiennes, transgenders, door iedereen. Het jaarlijkse hoogtepunt is op zaterdag, dan varen tachtig boten door de grachten onder de naam Canal Parade. Het thema van Pride Amsterdam 2019: Remember the past, create the future.

Wat is er te doen deze vakantieweek?
Zaterdag kwamen de eerste Pride-gangers naar de hoofdstad. / Robin Utrecht | ANP

3 Sneekweek

Vrijdag wordt de 84e Sneekweek geopend. En nee, dat is niet alleen varen. Natuurlijk is de boot het belangrijkste vervoermiddel tot en met 11 augustus en worden er heel wat zeilwedstrijden gehouden. Maar Sneek verandert ondertussen in één groot muziekfestival, kermisterrein of wat je maar wilt. Hier vind je de agenda.

Wat is er te doen deze vakantieweek?
Eén van de zeilwedstrijden tijdens de Sneekweek van twee jaar geleden. / Siese Veenstra | ANP

4 De Parade

Met ruim 60 voorstellingen, 20 theatertenten, 27 bands en 7 restaurants reist De Parade weer door het land. Na Rotterdam en Utrecht zijn de tenten op dit moment in Utrecht opgeslagen. Tot en met zondag kun je in het Moreelsepark terecht. Daarna trekt De Parade verder naar Amsterdam. De ingrediënten? Theater, restaurants, muziek, de beroemde zweefmolen en rosé. Heel veel rosé.

Wat is er te doen deze vakantieweek?
De Parade de vorige maand in Rotterdam, uiteraard met de befaamde zweefmolen. / Sofie Simao

5 Deventer Boekenmarkt

Vorig jaar, tijdens de dertigste editie, bezochten liefst 125.000 mensen de Deventer Boekenmarkt. En dat terwijl ‘niemand meer leest’, toch? Hoe dan ook: zondag staan er weer vele honderden boekenkramen (9.30 – 17.30 uur), verspreid over een parcours van ruim 6 kilometer. De Deventer Boekenmarkt is de grootste van Europa.

Wat is er te doen deze vakantieweek?
Een eerdere markt in Deventer, met boeken voor jong en oud. / Evert-Jan Daniëls | ANP

6 Space Expo Noordwijk

Nu het precies 50 jaar geleden is dat Neil Armstrong als eerste mens een stap op de maan zette, is een bezoek aan Space Expo misschien een goeie tip. Daar maak je een reis langs sterren en planeten, maar dan gewoon in de duinen bij Noordwijk. Deze zomervakantie heeft Space Expo extra ‘maanactiviteiten’.

Wat is er te doen deze vakantieweek?
Een belangstellend meisje bekijkt in Noordwijk een origineel stuk maansteen. / Marco de Swart | ANP

7 Haarlem Culinair

Omdat het een jubileum is: van donderdag tot en met zondag wordt de 25e Haarlem Culinair gehouden. Wat in 1995 begon met het vieren van 750 jaar Haarlem, is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend culinair fenomeen. Niet alleen in Haarlem, maar ook regionaal, landelijk en zelfs buiten onze landsgrenzen staat Haarlem als Culinaire Hoofdstad prominent op de evenementenagenda.

8 Voeten van de vloer

De heupen even goed los, tijdens deze vakantieweek? Dan zijn Dekmantel en het Solar Weekend goeie dancetips. Dekmantel vind je in het Amsterdamse Bos en duurt maar liefst vijf dagen (woensdag tot en met zondag). Solar Weekend, het festival van de fameuze waterpistolengevechten, duurt ‘slechts’ vier dagen (donderdag tot en met zondag). Voor beide festivals zijn er nog kaarten, maar de organisatie van Solar waarschuwt op de website al dat editie 2019 uitverkocht raakt.

Wat is er te doen deze vakantieweek?
Dit weekend stond Amsterdam in het teken van Milshake, komend weekend is het weer dansen geblazen bij Pride Amsterdam en Dekmantel. / Alexander Schippers | ANP

9 Varend Corso Westland

Juist geen gedans, maar ‘rustig’ toekijken? Dan is het jaarlijkse Varend Corso Westland iets voor jou. Dit evenement staat in het teken van bloemen, planten en groenten en natuurlijk spelen boten de hoofdrol. De varende stoet trekt onder meer door het Westland, Schipluiden, Maassluis, Den Haag, Delft en Vlaardingen. Let op, mocht je niet van grote drukte houden: elk jaar komen honderdduizenden mensen op het corso af.

Wat is er te doen deze vakantieweek?
Eén van de boten van het Varend Corso van drie jaar geleden. / Bas Czerwinski | ANP

10 Film voor als het regent

En mocht het toch gaan regenen en ben je niet één van die miljoen mensen die al zijn geweest? The Lion King in die lekker warme bios natuurlijk!

Wat is er te doen deze vakantieweek?
Simba en zijn leeuwenvader Mufasa. / Disney

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat is er te doen deze vakantieweek?
Sluiten