Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 jun 2019 / 10:29 uur

Geen verdere daling in vaccinatiegraad bij kinderen

Het aantal ouders dat hun kinderen laat inenten via het Rijksvaccinatieprogramma is vorig jaar niet verder gedaald. Dat staat in een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Einde aan dalende trend

Het gaat om vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio en de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond. De gemiddelde percentages voor deze vaccinaties liggen ruim boven de 90 procent. Ook de landelijke vaccinatiegraad van HPV is met 45,5 procent volgens het RIVM gelijk aan het jaar ervoor. „Hoewel de landelijke vaccinatiegraad nog niet terug is op het oude niveau, is er een einde gekomen aan de dalende trend”, stelt het gezondheidsinstituut.

Positieve signalen

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid spreekt van ‘positieve signalen’ maar benadrukt ook dat het werk nog niet gedaan is. „Ik hang de vlag pas uit als we weer stabiel terug zijn op een vaccinatiegraad van 95 procent of hoger.”

Een hogere vaccinatiegraad verkleint de kans dat in de toekomst ziekten zoals mazelen uitbreken. In de afgelopen jaren was er een groeiende groep ouders die hun kinderen niet liet vaccineren, onder meer uit angst voor bijwerkingen en wegens religieuze redenen.

Reageer op artikel:
Geen verdere daling in vaccinatiegraad bij kinderen
Sluiten