Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 jun 2019 / 10:15 uur

1600 asielkinderen verdwenen uit opvanglocaties

De afgelopen 4,5 jaar zijn er ruim 1600 asielkinderen weggelopen uit opvanglocaties. Deze kinderen vetrokken „met onbekende bestemming” en daarom is het ook niet duidelijk waar ze nu verblijven. Dit blijkt uit cijfers die NRC opvroeg bij Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en Nidos, die de voogdij heeft over alle alleenstaande minderjarige vreemdelingen in Nederland.

De aantallen zijn volgens de krant hoger dan tot nu toe bekend, doordat de cijfers van Nidos eerder niet zijn meegerekend. Ook treft de vreemdelingenpolitie Rotterdam regelmatige minderjarige vreemdelingen aan, die op de taxi richting het opvangcentrum worden gezet, maar daar niet naar binnen gaan. Soms spenderen ze wel een half nachtje in de opvang, maar verdwijnen daarna. Dan is er nog geen contact geweest met de voogd, meldt NRC.

Familie of uitbuitingssituatie

Een fractie van de jonge asielzoekers komt in de beschermde opvang terecht, een plek voor (mogelijke) slachtoffers van uitbuiting. Daar krijgen de kinderen extra intensieve begeleiding. Een deel van de kinderen vertrekt, volgens de organisaties, naar familie en vrienden in Duitsland, België of Frankrijk. Maar er zijn ook signalen dat ze in een uitbuitingssituatie belanden.

Verblijfsvergunning

Een substantieel deel van de weggelopen kinderen komt uit Marokko (325), Algerije (190), Afghanistan (167), Syrië (114) en Eritrea (114). Opvallend is dat kinderen uit Marokko, Algerije en Afghanistan amper kans maken op een verblijfsvergunning, maar Eritrese en Syrische jongeren juist wel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
1600 asielkinderen verdwenen uit opvanglocaties
Sluiten