Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 mei 2019 / 19:50 uur

Rutte roept Baudet op voor debat over Europa

Als het aan Mark Rutte (VVD) ligt, volgt er voor de Europese Verkiezingen van volgende week een debat met Thierry Baudet over de toekomst van Europa. Volgens de premier moeten de ‘onzinnige beweringen’ van de FVD-voorman worden bestreden. „Nederland heeft daar recht op."

Rutte benadrukte tijdens een discussieavond in Barendrecht dat de verkiezingen voor het Europees Parlement ‘ergens over gaan’. „ Ze gaan over hoe we Nederland veilig en stabiel houden, in een onrustige wereld.”

Verre van perfect

Volgens de minister president is Europa verre van perfect, maar de veiligheid en stabiliteit van Nederland bewaren, dat lukt een klein land niet alleen. Daarbij gaf hij een sneer naar ‘politici die Europa de rug toekeren’. „Je ziet het ook in Nederland. Politici zoals Baudet, die nog verder gaan, en een Nexit bepleiten", sprak hij.  „Op basis van rare verzinselen, wonderlijke theorieën op een zolderkamer bedacht. Die bij flikkerend kaarslicht en met een ganzenveer, op papier zo poëtisch lijken. Maar die in de praktijk desastreus en losgezongen zijn.”

‘Sla handen ineen’

De uitslag, waarbij FVD als grote winnaar uit de bus kwam bij de provinciale verkiezingen, heeft hem geraakt. „Die uitslag is hard aangekomen”, zei Rutte. „Verantwoordelijkheid nemen doet pijn, dat weten we. Maar dit signaal voelt anders.” Maar politici moeten „Nederland niet in dezelfde chaos als brexit storten”, vindt Rutte. „Steek geen middelvinger op naar je beste vrienden. Nee, sla je handen ineen. Sta schouder aan schouder. Zet je schrap tot de storm is over geraasd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rutte roept Baudet op voor debat over Europa
Sluiten