Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 mei 2019 / 15:45 uur

Plassen gevaarlijk om in te zwemmen door droogte

Als het straks weer lekkerder weer wordt is het oppassen geblazen: kinderen en niet-geoefende zwemmers moeten dan goed uitkijken als ze gaan zwemmen in recreatieplassen. Door de aanhoudende droogte kunnen zwemmers in die plassen onverwacht snel in gevaarlijk diep water terechtkomen, zo waarschuwt de provincie Gelderland.

Ontzandingsgaten

Recreatieplassen zijn ontstaan door ontzanden en zijn heel diep in het midden. Gewoonlijk hebben de plassen zwak aflopende, zandige oevers. Nu het water zo laag staat door gebrek aan grondwater, maakt de aflopende oever snel plaats voor de diepe ontzandingsgaten.

Volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) verbetert de grondwaterstand in met name het zuiden en oosten van het land nog niet, want er is ook de afgelopen tijd weinig neerslag gevallen. Het is nog steeds wat droger dan gewoonlijk in Nederland, staat in de dinsdag uitgebrachte droogtemonitor. Waterschappen in de droge gebieden houden het water zoveel mogelijk vast, net zoals in het IJsselmeergebied gebeurt.

Natuurorganisaties waarschuwen dat kikkers, kraanvogels en weidevogels in de problemen komen doordat gewoonlijke natte gebieden nu al tijden droog staan. Zij pleiten voor extra maatregelen tegen droogte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Plassen gevaarlijk om in te zwemmen door droogte
Sluiten