Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 29 mei 2019 / 13:39 uur

‘Ov-staking kostte honderden miljoenen euro’s’

Een dagje thuiswerken. Extralang in de file staan. Of gewoon een vrije dag opnemen. Dat leken de voornaamste gevolgen voor werkend Nederland van de grote ov-staking op dinsdag. Het onafhankelijke onderzoeksbureau SEO denkt dat de schade van de staking maximaal 400 miljoen euro bedraagt.

Lagere productie

Volgens het bureau, dat ingeschakeld werd door BNR Nieuwsradio, is de grootste kostenpost die erbij kwam kijken de lagere productie die werknemers leverden. Het lang in de file staan en het thuiswerken speelden hierin een grote rol.

Vaak zijn werkenden thuis minder productief dan wanneer ze op het kantoor aanwezig zijn, zo stelt SEO-onderzoeksdirecteur Carl Koopmans tegenover NU. „Mensen hebben misschien wel van het uitzicht op de tuin genoten, maar in de zin van geld heeft het niets opgeleverd.”

Koopmans stelt dat de vierhonderd miljoen die in het rapport naar voren komt, wel ruim bemeten is. „De 400 miljoen is een beetje een bovengrens, maar de schade loopt zeker tot in de honderden miljoenen."

Files en ongevallen

Behalve de lagere productie van werknemers hebben de extra files en ongevallen op de weg voor hoge kosten gezorgd. Beide posten zijn goed voor enkele tientallen miljoenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Ov-staking kostte honderden miljoenen euro’s’
Sluiten