Madelon de Goffau
Madelon de Goffau Binnenland 12 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Geen tasjesdieven of zakkenrollers: dit is straatroof anno 2024

Straatroof in 2024 ziet er heel anders uit dan een aantal decennia terug. De ouderwetse tasjesdieven en zakkenrollers hebben een nieuwe methode: slachtoffers dwingen om via tikkies geld over te maken. De politie ziet een stijging, vooral onder Amsterdamse scholieren.

Hoewel het klassieke zakkenrollen nog steeds veel voorkomt, met name op drukke plekken, ziet de politie nu een nieuwe straatroof-methode opduiken. Vooral in in Amsterdam-Zuid. Dat meldt RTL Nieuws.

Jongeren rijden leeftijdsgenoten klem met hun scooter of fatbike en eisen dat de jongeren hun telefoon of kleding of andere waardevolle spullen laten zien en afgeven. Maar naast het beroven van spullen, worden slachtoffers ook ter plekke gedwongen een betaalverzoek te betalen.

‘Geldezel’ verstuurt tikkies

Wanneer er volgens de criminelen voldoende geld op de rekening van het slachtoffer staat, wordt een zogenoemde ‘geldezel’ ingeschakeld, legt een politiewoordvoerder uit aan RTL Nieuws. Dat is iemand die zijn of haar rekening laat gebruiken door criminelen.

„De geldezel stuurt een QR-code toe. Die code haalt de dief dan tevoorschijn, waarna het slachtoffer deze moet scannen en ter plekke de tikkie moet betalen”, zegt Brink.

Duizenden euro’s buit met straatroof

Inmiddels zouden al duizenden euro’s zijn buitgemaakt, waarbij slachtoffers worden geïntimideerd en bedreigd. „Slachtoffers worden enorm onder druk gezet”, zegt Brink tegen RTL Nieuws. „De scholieren krijgen bijvoorbeeld te horen dat ze niet meer thuiskomen als er geen medewerking wordt verleend.” Als het geld binnen is, gaan de daders ervandoor.

Ook worden slachtoffers onder druk gezet om niet naar de politie te stappen of met hun ouders te praten, vanwege de digitale traceerbaarheid van de betaalverzoeken.

Verdachten soms slachtoffer

Inmiddels zijn er vijf verdachten aangehouden. Drie van hen zijn minderjarige meisjes die onder druk als ‘geldezel’ zouden hebben gefungeerd. „Ze krijgen het geld op hun rekening en pinnen het dan voor een ander. Verdachten kijken goed wie kwetsbaar is en proberen juist die personen hiervoor te gebruiken”, zegt een jeugdagent tegen het Parool.

Noa Vahle en Suzanne Schulting krijgen de slappe lach in De Oranjewinter

Nieuwe bewoners Big Brother-huis bekend: ‘Ik zit 24 uur op de lip van mijn vriendin’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties