Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 29 mei 2019 / 11:45 uur

‘Egg boy’ doneert 60K aan slachtoffers Christchurch

Will Connolly werd in maart in een klap wereldberoemd toen hij een ei kapotsloeg op het hoofd van de extreemrechtse politicus Fraser Anning. Beelden van het voorval gingen viraal en de 17-jarige scholier veranderde in een klap in een soort van burgeractivist.

Zijn actie leverde hem een behoorlijk bedrag op dat hij nu doneert aan de slachtoffers in Nieuw-Zeeland, zo schrijft de BBC. Hij besloot over te gaan op deze onbesuisde actie toen Anning stelde dat de aanslag in Christchurch op twee moskeeën te wijten was aan moslimimmigranten.

Donaties

Het protest van de scholier vond plaats een dag na de dodelijke aanslagen op twee moskeeën in buurland Nieuw-Zeeland. De Australische senator sprak met een tv-ploeg toen Connolly een ei op zijn achterhoofd kapotsloeg. Hierop reageerde de Australische senator direct door een klap uit te delen in zijn gezicht. Daarna werd de jongen door toegesnelde aanhangers tegen de grond gewerkt en in een nekklem gehouden.

De ei-actie van Connolly kon op een hoop bijval rekenen en op internet werd hij al snel omgedoopt tot ‘egg boy’. Sommigen vonden zijn actie zo geweldig dat er een crowdfundingsactie op touw werd gezet. Deze opbrengst was bedoeld om eventuele rechtszaken te bekostigen en hem meer eieren te laten kopen. De actie leverde uiteindelijk bijna 100.000 op.

Afgelopen maand werd bekend dat de politie niet van plan is hem te vervolgen en het bij een waarschuwing te laten. Ook Anning hoeft niet te rekenen op een vervolging omdat hij handelde uit zelfverdediging. Connolly had dus ineens een hoop geld over, dinsdag maakte hij via zijn Instagramaccount bekend dat hij de opbrengst van de fundraisers wil doneren aan de slachtoffers in Christchurch. „Aan alle slachtoffers van deze tragedie, ik hoop met mijn hele hart dat ik jullie hiermee een beetje kan helpen," zo valt er te lezen in de begeleidende tekst.

Aanslag Christchurch

Bij de aanslagen op twee moskeeën in de op twee na grootste stad van Nieuw-Zeeland kwamen 51 moskeebezoekers om het leven. De verdachte, Brenton Tarrant, drong met vuurwapens de gebouwen binnen en schoot op iedereen die hij tegenkwam. Zijn daden werden via een livestream op internet gedeeld waardoor iedereen getuige kon zijn.

In een manifest, dat hij op dezelfde dag publiceerde, valt te lezen dat hij immigratie uit moslimlanden als een bedreiging zag voor de toekomst van de westerse maatschappij. Ook gaf hij toe fan te zijn van Anders Breivik, de Noorse terrorist die in 2011 een bloedbad aanrichtte op het eiland Utoya tijdens een zomerkamp van de jongerenafdeling van de Noorse Arbeiderspartij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Egg boy’ doneert 60K aan slachtoffers Christchurch
Sluiten