Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 29 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Criminelen zonder kogels door crisis Venezuela

Corruptie, een instabiele regering en een economische crisis zijn doorgaans een mix van factoren waar opportunistische criminelen van profiteren. Zo niet in Venezuela, de gevolgen van de slepende crisis en torenhoge inflatie zijn daar inmiddels zo ernstig dat er niks meer van waarde te stelen valt.

Zelfs kogels, die op de internationale zwarte markt ongeveer een Amerikaanse dollar kosten, zijn voor hen onbetaalbaar geworden hierdoor. Associated Press sprak met een 24-jarige bendeleider uit een van de meest gevreesde sloppenwijken van Caracas die zijn beklag deed over zijn gebrek aan inkomsten.

Veel biljetten eindigen op straat of wc-papier. Sommigen proberen er toch nog iets waardevols van te maken ©GettyImages

Waardeloze buit

Door de hyperinflatie is de Venezolaanse Bolivar bijna niks meer waard, dit heeft tot gevolg dat bijna iedereen in het Zuid-Amerikaanse land op zwart zaad leeft. Criminelen zouden in theorie kunnen zakkenrollen voor een bijverdienste, maar omdat helemaal niemand meer iets van waarde heeft is dit zinloos geworden. „Niemand steelt nog portemonnee’s omdat er toch niks van waarde in zit,” vertelt een schoenmaker aan de Washington Post.

„Wanneer je je magazijn leegschiet, kost dit 15 dollar. Hierdoor is een vuurwapen gebruiken een luxe geworden," vertelt de 24-jarige bendeleider ‘El Negrito’ tegen het persbureau. Hij wilde wel met de journalisten praten op voorwaarde dat hij anoniem bleef en alleen zijn bijnaam genoemd werd. Volgens hem is het plegen van overvallen en straatroven hierdoor te kostbaar geworden waardoor criminelen thuisblijven. „Wanneer je pistool kwijtraakt of in beslag wordt genomen door de politie dan gooi je 800 dollar weg," zegt hij terwijl een shagje draait met een waardeloos geworden bankbiljet als vloei.

Dit risico is te groot geworden omdat gemiddelde Venezolaan inmiddels van omgerekend slechts 6 euro per maand leeft door de aanhoudende waardevermindering van de nationale munt. Een summier bedrag dat bovendien nog steeds daalt gezien de hyperinflatie die inmiddels is opgelopen tot 1.3 miljoen(!) procent. Rond de eeuwwisseling was dit wel anders, toen was Venezuela nog het rijkste land van Zuid-Amerika. Extra bizar wordt dit alles als je bedenkt dat Venezuela de grootste hoeveelheid olie onder de grond heeft zitten van alle landen op aarde.

Een biljet van 500 bolivar wordt niet meer gebruikt om ermee te betalen ©Getty Images

Criminelen onder de crisis

Dat het ook crisis is onder Venezolaanse criminelen, is terug te zien in de misdaadcijfers. Het land staat nog steeds bovenin de verkeerde lijstjes als het gaat om straatroven, ontvoeringen en moorden, maar dit aantal daalt gestaag. Volgens een onafhankelijk Venezolaans onderzoeksbureau is het aantal geschatte moorden met 20 procent gedaald in de afgelopen drie jaar.

De regering van president Maduro is nog optimistischer; zij beweren dat de hoeveelheid levensdelicten met 39 procent slonk. In 2018 zouden er ‘slechts’ 10.589 mensen zijn omgekomen door moord. Ondanks deze daling is het dus nog steeds niet aan te raden om een gezellige avondwandeling te maken, zeker niet in de grote steden. Vier van de gevaarlijkste steden op aarde liggen in Venezuela.

Helemaal gedaan is het overigens niet met de misdaad. Criminelen verleggen hun terrein om toch aan inkomsten te komen, maar hier merken de mensen op straat minder van. Drugssmokkel en het illegaal winnen van goud en andere waardevolle grondstoffen zijn voor bendes bijvoorbeeld een hoofdbron geworden van inkomsten. Ook goederen die nog wel waarde hebben zoals koperen draden van telefoonmasten en vee worden steeds vaker buitgemaakt.

Niet alleen criminelen worden getroffen door de malaise. Ook de inwoners die zich wel aan de wet houden, hebben het zwaar. Het gewicht van de gemiddelde Venezolaan daalde in tien jaar tijd meer dan 10kg, ziekenhuizen zitten zonder medicijnen, er is nauwelijks eten en er is sprake van grote wettenloosheid. Ook de politieke situatie is behoorlijk instabiel; oppositieleider Juan Guaidó probeert met een volksopstand het regime van de socialistische president Maduro ten val te brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.