Kasper Hermans
Kasper Hermans Entertainment 29 mei 2019 / 14:44 uur

Wie wil het Songfestival? Halsema speelt het chique

Nederlandse steden die volgend jaar graag het Eurovisie Songfestival willen huisvesten, kunnen zich vanaf nu melden. Dat heeft de European Broadcasting Union (EBU) woensdag bekendgemaakt.

Bidbook

In de eerste helft van juni krijgen de steden de criteria te horen. Op basis daarvan kunnen ze een zogeheten bidbook samenstellen waarin ze de organisatie proberen te overtuigen waarom het songfestival juist daar plaats moet vinden.

Vervolgens krijgt de organisatie de kans om langs te gaan bij alle plekken die zich hebben aangemeld. In overleg met de EBU wordt bepaald in welke stad het liedjesspektakel zal plaatsvinden.

Onder meer Amsterdam, Rotterdam en Maastricht hebben al laten weten het Eurovisiesongfestival graag te willen organiseren. Nederland was vier keer eerder gastheer van het evenement: het werd gehouden in Hilversum (1958), Amsterdam (1970) en Den Haag (1976 en 1980).

Prestigestrijd

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft echter aangegeven dat de hoofdstad niet ten koste van alles het liedjesfestijn wil organiseren. Op vragen van D66 antwoordde ze dat ze wilde „waken voor een prestigestrijd met andere steden."

Amsterdam organiseert volgend jaar al het grote festival Sail en ook komt het EK voetbal naar de hoofdstad. Daarnaast zal de hoofdstad rond die periode zoet zijn met de GP van Nederland die in Zandvoort gereden wordt. Dus het is er druk zat in 2020. „We zouden zeer enthousiast zijn maar gaan andere steden niet in de weg staan. We kunnen wel wat hebben, maar we zijn een verantwoordelijke hoofdstad."

Eerder riep Halsema nog overtuigd dat het Eurovisie Songfestival zeer welkom was in Amsterdam. Ze stelde dat het „niet onlogisch is dat het songfestival in Amsterdam plaatsvindt", omdat het Songfestival bijna altijd in de hoofdstad wordt gehouden.

Maastricht en Rotterdam

Metro vroeg afgelopen week aan de lezers waar zij Eurovisie het liefste zouden willen zien, waar bijna 2000 mensen op reageerden. Hier kwam een duidelijke winnaar uit de bus; 35 procent van de ondervraagden vindt Maastricht de beste stad voor het Europese liedjesspektakel gevolgd door Rotterdam.

Maastricht en Rotterdam waren de favorieten van de Metro-lezers /Jelmer Visser

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wie wil het Songfestival? Halsema speelt het chique
Sluiten