Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 apr 2019
Leestijd: 1 minuut

Wapens verhandeld door TBS’er in inrichting

Wederom een schokkende zaak in een TBS-inrichting. Een 24-jarige man in een inrichting in Heiloo, kon vanuit de kliniek zonder problemen een vuurwapenhandel aansturen. De man werd vorige week aangehouden op de Forensisch Psychiatrische Afdeling in Heiloo.

Voor zijn zaak had hij drie telefoons en een laptop tot zijn beschikking, schrijft De Telegraaf. Bronnen melden dat de apparatuur in zijn kamer is aangetroffen.

Steekpartij

De recidivist Herman D. uit Ermelo werd eind 2017 veroordeeld tot een kleine celstraf en tbs met voorwaarden, omdat hij in een feesttent in Nieuw-Vennep als een razende op drie mannen instak. Dat heeft zijn advocaat aan De Telegraaf bevestigd.

Begin dit jaar kwam D. in beeld tijdens een onderzoek naar de grootschalige handel in vuurwapens. De omgebouwde Ekol-alarmpistolen doken eerder al op in liquidatieonderzoeken. Ook nu zou met zo’n wapen gepoogd zijn iemand te liquideren. Het ministerie van J&V laat weten dat D. mocht beschikken over de telefoons en de laptop.

Opheldering

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil alle feiten op een rijtje over de situatie. Hij noemt het onacceptabel dat zoiets in een forensisch psychiatrische instelling kan gebeuren. Hij sluit maatregelen niet uit.

De betrokken instanties onderzoeken hoe het toezicht is verlopen, of de juiste procedures zijn gevolgd en welke afwegingen zijn gemaakt, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Als blijkt dat er maatregelen nodig zijn, worden deze zo snel mogelijk doorgevoerd. Dekker wil verder niet op de zaak ingaan, omdat het strafrechtelijk onderzoek nog in volle gang is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.