Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 apr 2019 / 06:29 uur

Veto Trump tegen resolutie Jemen

Donald Trump, de president van Amerika, heeft zijn veto uitgesproken tegen een resolutie van de Senaat. De Senaat wil de Amerikaanse steun aan de Saudische coalitie in Jemen stopzetten. Trump claimt dat levens van Amerikaanse burgers hiermee in gevaar worden gebracht.

„Deze resolutie is een nutteloze en gevaarlijke poging om mijn constitutionele bevoegdheden te verzwakken en de levens van Amerikaanse burgers in gevaar te brengen", zei Trump. Volgens de Senaat schendt betrokkenheid van de Verenigde Staten in Jemen de grondwet, omdat niet de president maar het Congres bepaalt wanneer de VS zich in een oorlog mengt.

Eerste veto

Het is de eerste keer tijdens zijn presidentschap zijn, dat Trump zijn veto uitspreekt. Hij verzet zich tegen het bekritiseren van Saudi-Arabië en noemt het land een belangrijke strategische bondgenoot. Het Witte Huis stelt dat de resolutie de bilaterale betrekkingen in de regio benadeelt en dat het de strijd tegen extremisme schaadt.

In Jemen woedt al vier jaar een heftige oorlog, waarbij de door de Saudi-Arabië geleide coalitie wordt gesteund door Iran. Er zijn al tienduizenden burgerslachtoffers gevallen. De Verenigde Naties spraken eerder van een humanitaire ramp in Jemen door de extreme hongersnood ten gevolge van de oorlog.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veto Trump tegen resolutie Jemen
Sluiten