Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 apr 2019 / 10:19 uur

Assange opgepakt na intrekken asiel Ecuador

Kort na het intrekken van het diplomatiek asiel door Ecuador, is Wikileaks-oprichter Julian Assange gearresteerd in de ambassade in Londen. Dit meldt de Britse politie.

Schenden van voorwaarden voor verblijf

Assange zat sinds 2012 in de ambassade van het Zuid-Amerikaanse land. Hij kreeg daar asiel, maar Ecuador wil hem niet langer onderdak bieden. De activist vreest dat hij zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten waar hij vervolgd kan worden voor het publiceren van geheime informatie via de klokkenluiderssite.

Ecuador trok het diplomatiek asiel in, omdat Assange volgens het land de voorwaarden voor zijn verblijf in de ambassade diverse malen heeft geschonden. Het intrekken hing al lange tijd in de lucht.

Assange meldde zich bij de ambassade om te voorkomen dat hij zou worden overgedragen aan de Zweedse autoriteiten. Die wilden hem ondervragen vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag. Hoewel de Zweedse justitie dat onderzoek heeft gestaakt, bleef Assange in zijn schuilplaats. Groot-Brittannië wilde hem namelijk ook aanhouden, omdat hij de voorwaarden had geschonden voor zijn voorwaardelijke vrijlating.

Lekken van oorlogdocumenten

De VS houden Assange verantwoordelijk voor het onthullen van Amerikaanse documenten uit de oorlogen in Afghanistan en Irak op het WikiLeaks-platform. Tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne in 2016 publiceerde WikiLeaks door hackers gestolen e-mails van de Democratische Partij. Die waren schadelijk voor Hillary Clinton, die de verkiezingen later verloor van Donald Trump.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Assange opgepakt na intrekken asiel Ecuador
Sluiten