Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

De Britse pers oordeelt over May en brexit-uitstel

Het is de Britse premier Theresa May woensdag gelukt de EU-leiders ervan te overtuigen de brexit uit te stellen. De EU-leiders hebben de Britten tot 31 oktober de tijd gegeven om alsnog een deal door het Britse parlement te loodsen.

Dit werd de premier door haar landgenoten niet in dank afgenomen. In het Verenigd Koninkrijk wordt volop gespeculeerd over hoelang de premier het nog volhoudt en de kans dat May alsnog een deal voor elkaar krijgt wordt als zeer gering geschat.

‘Vernederend’ en ‘zwart gat’

De Britse kranten reageerden woensdagnacht op het nieuws dat de brexit is uitgesteld tot 31 oktober. Zij omschrijven het uitstel als „vernederend” en hebben het over een „Halloween-brexit.”

The Guardian schrijft op de voorpagina: „Europa hoort May aan en zegt nee.” The Independent noemt May „de slechte Britse verkoper ooit”, en de Britse Metro vergelijkt May met het zwarte gat, ook het akkoord zou 55 miljoen lichtjaar weg zijn.

Ook The Sun ziet het niet meer zitten en vraagt: „Will we EVER leave?”, volgens de krant vinden verschillende belangrijke conservatieve politici dat May volgende maand moet aftreden, zodat er een nieuwe leiderschapsverkiezing kan worden georganiseerd.

Maar de kans dat May opstapt is zeer klein. „Met het uitstel heeft de premier een voorzet gegeven om aan te blijven tot de winter om het brexit-proces af te ronden, wat woedende reacties uit zal lokken van haar critici in de conservatieve partij”, aldus The Independent.

Tekst en uitleg

May wilde in eerste instantie een verlening tot 30 juni. Deze datum werd door de EU-leiders aan de kant geschoven. „Waar we op moeten letten vandaag is hoe dit gaat vallen in Mays eigen partij”, aldus correspondent Tim de Wit aan de NOS.

De Britse premier zal donderdag tekst en uitleg moeten geven in het parlement. May zal door veel conservatieven aan haar eigen uitspraken herinnerd worden. Zij zal zichzelf ongetwijfeld moeten verantwoorden. „Ik denk dat dit langere uitstel ook gaat betekenen dat de positie van May, die natuurlijk al onder gigantische druk staat, nog ingewikkelder wordt. Ik denk dat je weer gaat zien dat haar eigen partijgenoten aan die heel dunne stoelpootjes die ze nog over heeft gaan zagen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Britse pers oordeelt over May en brexit-uitstel
Sluiten