Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 mrt 2019

Voedselverspilling tegengaan: 600 per jaar per gezin

Eten weggooien. We doen het bijna allemaal wel eens, omdat koelkastmanagement nu eenmaal een vak apart is. Gemiddeld gooien we per persoon 41 kilo in een jaar weg.

48 kilo in 2010

Dat zijn de laatste cijfers uit 2016, waarmee we wel onder de 48 kilo van 2010 zitten. Toch moet dat aantal nog flink worden teruggeschroefd. Dus starten het Voedingscentrum, de Universiteit Wageningen en bedrijven als Albert Heijn, Jumbo, McDonald’s en de Rabobank samen een campagne om de verspilling terug te dringen.

„Als iedereen zich inzet, lukt het ons om de voedselverspilling in 2030 te hebben gehalveerd”, zegt Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen tegen Voedselverspilling, tegen de NOS. „En het moet, want verspilling is zonde voor het milieu – denk eens aan alle verspilde energie en water – en vergeet niet je eigen portemonnee.”

Te goedkoop

Volgens Els van Dierman, specialist van de Rabobank op het gebied van food, is ons eten veel te goedkoop. „Doordat het zo goedkoop is, hebben mensen er blijkbaar weinig moeite mee. Maar vergis je niet: een gezin gooit per maand voor 50 euro weg. Per jaar heb je het dan toch over 600 euro. Dat is toch ongelooflijk veel geld?"

Een van de maatregelen die we kunnen nemen volgens Van Dierman is het bewaren van eten in je koelkast op 6 of 7 graden in plaats van 4. „Daardoor blijft voedsel langer goed. Mocht je na het avondmaal eten overhebben, vries het dan in en stel wekelijks een restjesdag in. Die restjes hoef je alleen maar op te warmen, het is makkelijk en het scheelt geld."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Voedselverspilling tegengaan: 600 per jaar per gezin
Sluiten