Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Vaccinaties veroorzaken écht geen autisme’

Wetenschappers in Denemarken hebben onderzoek gedaan naar de relatie tussen de BMR-vaccinatie (bof, mazelen en rode hond) en autisme. Zij stelden vast dat er geen relatie bestaat tussen vaccineren en autisme.

Meer dan 650.000 kinderen geboren tussen 1999 en 2010 werden onderzocht en gevolgd tot 2013. In die periode werd de leeftijd van de ouders, diagnoses van broers of zussen, vroeggeboorte en een laag gewicht bij de geboorte bijgehouden. Ook werd gelet op diagnoses rond autismespectrumstoornissen en de daarbij behorende risicofactoren.

Geen hoger risico

Bij 6517 van deze kinderen werd een diagnose binnen het autismespectrumcentrum vastgesteld. Dat blijkt uit publicatie van het onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Annals of Internal Medicine. Verder kwam naar voren dat er geen hoger risico heerst op autisme bij kinderen die wel een infectie kregen tegen de mazelen, bof of rode hond.

„Het onderzoek onderstreept dat deze vaccinatie het risico op autisme niet verhoogt", aldus de onderzoekers. „Dit onderzoek onderbouwt eerdere studies met een aanzienlijke statische kracht.”

Eerder al verscheen er een onderzoek van de hand van de Deense wetenschappers. Toen werd gekeken naar 537.000 kinderen geboren tussen 1991 en 1998.

Kritiek

Hoewel er destijds dezelfde conclusie werd getrokken, kon het onderzoek rekenen op veel kritiek. Zo zou er niet zijn gekeken naar kinderen die „gevoelig” waren voor het krijgen van autisme na een vaccinatie.

Het was reden voor onderzoeker Anders Hvidd het onderzoek nogmaals uit te voeren, met nieuwe kinderen. „We hebben ook gekeken naar hoe we kritiek op de oorspronkelijke studie konden aanpakken.”

Afgezien van de hoeveelheid overtuigend wetenschappelijk bewijs, zijn er wereldwijd nog steeds mensen die beweren dat er een link is tussen vaccinatie en autisme. De Britse arts Andrew Wakefield was in 1998 de eerste die zich hier tegen uitsprak. Zijn onderzoek naar het verband tussen vaccinatie en autisme werd echter teruggetrokken omdat hij data zou hebben vervalst.

Alarmerende toename

Toch zijn er de laatste jaren steeds vaker mensen te horen die zich hierover uitspreken. Omdat de gevolgen hiervan niet onderschat mogen worden waarschuwde Unicef afgelopen vrijdag voor een alarmende toename wereldwijd van kinderen met mazelen.

Ook in de Tweede Kamer werden er eerder deze maand gesproken over het belang van vaccinatie. Als minimaal 95 procent van de Nederlandse kinderen wordt ingeënt, is er geen reden tot zorg. De afgelopen jaren daalde de vaccinatiegraad naar ongeveer 92 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.