Anke Horstman
Anke Horstman Tech 5 mrt 2019 / 15:00 uur

Dit is de populairste gameconsole van Nederland

Even heel zwart/wit gezien: gameconsoles definiëren wie je bent, waar je van houdt en hoe je in het leven staat. De keuze die je maakt, maakt je automatisch onderdeel van de groep: de Nintendo, PlayStation of Xbox-groep. Net als motorrijders, groet je elkaar bij het passeren. Bij een verjaardag vraag je altijd eerst wie welke console heeft, zodat je daarna een kringetje kan vormen en de rest tactisch kan uitsluiten. Want de personen die een andere console hebben gekozen, dat zijn maar rare lui.

In dat opzicht hebben consoles nogal wat weg van voetbalclubs, en lijken gamers soms op een groep fanatieke supporters. Deze branche wordt daardoor ook erg competitief. Dus wie wint nu de strijd tussen de drie grootmachten? Wij vroegen ons af welke consoles het populairst zijn in Nederland, en wat we daarvan kunnen leren in vergelijken met andere landen.

Een stukje voorgeschiedenis

Het is alweer een tijd geleden dat de ‘next-generation’ console oorlog is ontketend. In 2013 kwamen Sony en Microsoft met de PlayStation 4 en Xbox One; de spelcomputers die gaming naar een hoger niveau moesten brengen. Nintendo hield zich stil na al die jaren en liet het spektakel in eerste instantie aan zich voorbijgaan. Pas jaren later, in 2017, kwam de Nintendo Switch op de markt. Het nieuwste paradepaardje van Nintendo werd een groot succes, maar de vraag is of het genoeg is om de inhaalslag met Sony en Microsoft te maken.

Nederland

Om te bepalen wat de populairste spelcomputer is, hebben we gekeken naar wat de data zegt in Google Trends. Deze tool laat zien in welke verhoudingen op welke zoekwoorden door de tijd heen gezocht wordt. Onderstaande grafiek laat zien dat de PlayStation 4 ongekend populair is en zich onbetwist de grote winnaar mag noemen in deze driestrijd. Wie nog twijfelt tussen de consoles en een veilig gevoel krijgt van de gedachte bij de grootste groep te horen, kan daarom het beste een PS4 kopen.

Wat opvalt is dat er vooral rond Black Friday en kerst enorme pieken zijn in populariteit – die ook zichtbaar zijn voor de andere consoles. Zo ligt de populariteit van de Nintendo Switch rond de feestdagen (reken we Black Friday tegenwoordig als feestdag?) ruim twee keer zo hoog als normaal. Niet gek ook, als je bedenkt dat de Nintendo Switch de meeste multiplayer-games heeft. Een potje Mario Kart met haar onschuldige schilden en bananen doet het vaak toch wat beter bij de familie dan de lugubere headshots in Call of Duty: Black Ops 4.

Verenigde Staten

In het land van Donald Trump zien de resultaten er niet veel anders uit: de PlayStation 4 domineert de markt. Wel is de Xbox One hier duidelijker populairder dan de Nintendo Switch, iets wat we in Nederland omgedraaid zagen. Dat de Amerikanen van jongs af aan al een grote dosis vaderlandsliefde met paplepel ingegoten krijgen, is geen geheim. Dat juist Microsoft als enige Westerse fabrikant hier nog enigszins tegen de PlayStation 4 aan kan kruipen, lijkt dan ook geen grote verrassing. Toch is het gat groot genoeg om ook hier de kampioensbeker aan Sony te overhandigen.

Japan

Japan is een van de grootste elektronica landen en kan daarom niet in het rijtje ontbreken. Sony en Nintendo zijn nota bene Japans, dus hier wordt het eigenlijk pas echt interessant. Althans, dat dachten we. We zien hier namelijk dat de PlayStation 4 hier in verhouding zo populair is, dat we niet eens meer kunnen spreken van echte ‘concurrentie’. Voor onderstaande grafiek moet je het vergrootglas erbij pakken om te kijken wie nu de zilveren medaille pakt. En dan nog moet je zoveel met je ogen knijpen dat je er hoofdpijn van krijgt. Neem daarom maar van ons aan: mocht je ooit naar Japan verhuizen en wil je indruk maken op de lokale bevolking, koop dan gewoon een PlayStation 4.

Conclusie

De PlayStation 4 blaast de concurrentie weg en verdient de prijs van populairste console. Sony heeft een spectaculaire gameconsole op de markt gebracht waar Microsoft en Nintendo qua populariteit niet aan kunnen tippen. Niet in Nederland, niet in de Verenigde Staten, en zeker niet in Japan, waar de PlayStation 4 als een hoogstaande religie wordt beschouwd (zo interpreteren wij het althans). De Xbox One en Nintendo Switch vechten een nek-aan-nek race uit, waarvan laatstgenoemde het vooral erg goed doet rond de feestdagen. Maar wie zich toch wil aansluiten bij de voetbalclub met de meeste supporters, dan is de PlayStation 4 de onbetwiste keuze.

OVER TECHGIRL.NL

TechGirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit is de populairste gameconsole van Nederland
Sluiten