Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Stemmen kan komende week op 69 stations

Werk, boodschappen doen, sporten. Wat ben ik nou vergeten? Oh ja, stemmen! Dikke kans dat je dit wel eens meegemaakt hebt. Voor reizigers is er daarom weer de optie om volgende week op een station te stemmen.

Primeur in Castricum

Op 20 maart kan je je stem uitbrengen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Station Castricum heeft de ‘primeur’, daar gaat het stembureau in de bloemenkiosk open om 00.00 uur.

Op en rond in totaal 69 stations kunnen stemgerechtigden terecht, aldus ProRail. Reizigers kunnen stemmen op het station in de gemeente waar ze wonen, met een geldige stempas en een identiteitsbewijs. De spoorbeheerder waarschuwt overigens dat de waterschapsgrenzen afwijkend kunnen zijn van de provinciegrenzen. „Voor stemmende reizigers is het slim vooraf na te gaan of voor beide verkiezingen op hetzelfde station gestemd kan worden", aldus ProRail.

Na station Castricum kunnen vroege reizigers vanaf 05.15 terecht in Breda en Nijmegen. Om 05.30 uur gaan de stembureaus op station Meppel en Zwijndrecht open. De meeste stationsstembureaus zijn geopend tussen 7.30 uur en 21.00 uur, wanneer alle stembussen sluiten en het tellen van de stemmen begint.

Drukte

Stemmen op het station kan sinds de verkiezingen in 2006. Het is altijd erg druk bij de stembureaus, dus ProRail raadt kiezers aan hier rekening mee te houden. Op de website van de NS kan je precies zien op welke stations je een vakje rood kan kleuren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.