Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Meer geweld tegen politie tijdens oud en nieuw

Politieagenten hebben tijdens oud & nieuw vaker met geweld te maken gehad dan de officiële cijfers vertellen. Die conclusie trekt de Centrale Ondernemingsraad (COR) na een uitgebreid onderzoek.

Ruim vierendertighonderd politiemensen hebben de enquête ingevuld en driehonderdzesentwintig mensen hiervan gaf aan dat ze te maken hebben gehad met één of meerdere soorten geweld, verschillend van verbaal tot fysiek. Dat komt ruim uit boven het cijfer dat eerder werd vastgesteld door het korps, dat eerder naar buiten bracht dat het om negenenvijftig keer ging.

Niet volledig

„Wij hadden al sterk het vermoeden dat de eerder verschenen cijfers niet volledig waren”, zegt COR-voorzitter Rob den Besten. „Er hebben ongeveer vijfenzestighonderd mensen gewerkt met de jaarwisseling. Van onze respondenten zijn er al driehonderdzesentwintig met geweld geconfronteerd. Het werkelijke aantal zal dus hoger liggen. Dat moet afgelopen zijn.”

Een deel van de agenten heeft meerdere keren te maken gehad met geweld, maar meldt het niet omdat ze denken dat het part of the job is. „Volgens mij moeten we dat echt niet willen met elkaar”, aldus Den Besten. „Ik doe dan ook een dringend beroep op de verantwoordelijke ministers, de korpschef en de politiek, maar zeker ook op de collega’s. Een feest zoals de jaarwisseling met deze consequenties, kun je geen feest noemen.”

Dat is toevallig, want „juist vandaag en overmorgen spreek ik met hulpverleners en bestuurders om te horen hoe zij oud en nieuw ervaren”, zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De minister vindt het „belangrijk dat zij aangifte doen”, wat uit de enquête blijkbaar nog niet altijd lijkt te gebeuren. „Samen gaan we op zoek naar aanvullende maatregelen”, verzekert Grapperhaus.

Sneller melden

Volgens de COR is een „fundamentele herbezinning” op de jaarwisseling nodig, „zodat we deze traditie veilig en feestelijk in stand kunnen houden”. De raad pleit daarom voor een oplossing waarbij agenten en hulpverleners snel en makkelijk een melding kunnen maken van geweld. De COR hoopt dat nog voor de jaarwisselingen 2019-2020 voor elkaar te krijgen. Daarnaast moeten er veiligheidsmiddelen zoals veiligheidsbrillen en gehoorbeschermers aangeschaft worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.