Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 18 mrt 2019 / 06:45 uur

Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

Een spectaculaire Dance Battle met de beste dansers van onder meer Zuid-Afrika. Die wordt zaterdag in Zaandam georganiseerd door South African Tourism en is live op Metro’s Facebook te volgen (zie kader). Metro sprak één van de deelnemers, Patrick Mngeni, over dans in Zuid-Afrika en de drie danssoorten die we tijdens de Dance Battle gaan zien. „Zuid-Afrika ís dans.”

The Lion King

Hij is 35 jaar, maar danst nog altijd de sterren van de hemel. Patrick Mngeni doet dat op dit moment in een Duitse versie van The Lion King. Aan de telefoon klinkt Mngeni nog wat slaperig, hoe anders zal dat zaterdag tijdens de South African Dance Battle zijn. Dan zal hij op en top en vol enthousiasme strijden.

„Professioneel dansen is absoluut niet gemakkelijk”, steekt hij van wal. „Wat je vooral moet hebben is discipline. Ik ben naar de universiteit gegaan om te studeren over allerlei dansvormen. Daarnaast maakte ik vier jaar lang deel uit van een balletgezelschap, het Zuid-Afrikaans Ballettheater.”

Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook
Patrick Mngeni (rechts).

Met dans geboren

Discipline of niet, dans is wat Mngeni betreft heel erg groot in zijn land. Zuid-Afrikanen zien dansen als een van de belangrijke dingen in het leven. „Iedereen in Zuid-Afrika kan dansen. Overal zie je dans, ook op straat. Jong en oud, iedereen danst. Wij zijn er ook goed in, omdat we ritme in ons lijf hebben. Dansen is bij ons gewoon heel gebruikelijk, daarom doen we het van jongs af aan. Ja, wij Zuid-Afrikanen zijn met de dans geboren.” Mngeni voegt nog iets toe: „De dans in Zuid-Afrika is niet alleen het dansen op zich. Wij gebruiken de dans ook om te communiceren, bijvoorbeeld met onze voorouders die er niet meer zijn.”

Wie het land via South African Tourism bezoekt, zal de dansende mensen met eigen ogen kunnen zien. Tijdens de South African Dance Battle gaat dat alleen via Facebook, maar spectaculair wordt het voor de kijkers evengoed. Mngeni maakt deel uit van de Gumbootdansers die voorafgaand aan de dance battle zullen laten zien hoe deze dans van oudsher gedanst hoort te worden. Vervolgens zullen de fantastische dansers van Touchée Dance Company de South African Dance Battle voorzetten. Hierin gaan we onder andere de Zuludans en Afrodans terugzien.

Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook
De Gumbootdans. / Thinglink

De battle bestaat uit een aantal rondes. Iedere ronde wordt er gedanst in een andere Zuid-Afrikaanse dansstijl, te beginnen met Gumboot als introdans. Dan volgen er rondes met Zulu en Afro en tot slot is er een cypherronde, een vrije ronde waaraan iedereen tegelijkertijd mag meedoen.

Dansen in de mijnen

Over zijn eigen Gumbootdans, vertelt Mngeni: „Hiermee zijn Zuid-Afrikanen in de mijnen begonnen in de tijd van de apartheid. Het was een manier waarop arbeiders met elkaar communiceerden. Enne ja, je kunt ook spreken van tijdverspilling in de mijnen terwijl men aan het werk had moeten zijn, haha.”

„Zulu wordt officieel geoefend en uitgevoerd in een soort van kettingvorm”, vertelt hij over de volgende dans. „Er komen voor de choreografie stokken aan te pas, die de dans schoonheid en samenwerking laten verbeelden. De leider van de dans is altijd gescheiden van de ketting, dit verbeeldt weer vrijheid van meningsuiting. Zulu wordt meestal gedanst om een overwinning te vieren, maar ook bij bruiloften en als Zuid-Afrikanen 21 jaar worden.” De Afrodans is de derde dans in Zaandam. Mngeni: „Dat is moeilijk, maar tegelijkertijd simpel uit leggen. Je kunt het zien als een mix van de verschillende Afrikaanse dansvormen.”

Vuur en vlam

De danser kijkt uit naar de South African Dance Battle van zaterdag. „Het wordt een dansgevecht, maar tegelijkertijd een evenement waar plezier gemaakt wordt en ervaringen worden gedeeld. Ik zou tegen de Metro-lezers willen zeggen: ga vooral op Facebook kijken. Ik voorspel een mooi dansgevecht. Zaandam zal in vuur en vlam staan.”

Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook
De Zuludans. / Country Puls

Niet bij te wonen, wel Facebook Live

De South African Dance Battle in Zaandam is zaterdagavond niet bij te wonen. Maar niet getreurd: je kunt het evenement van South African Tourism live volgen op Metro’s Facebook. Vanaf 19.15 uur is de aankomst van Metro en influencers, die de battle mogen bijwonen, te zien. Zij hebben dan een luxe boottocht vanaf station Amsterdam Centraal gemaakt. Om 20.00 uur begint de South African Dance Battle daadwerkelijk, als eerst de dansers zijn voorgesteld. Kortom: Ontmoet Zuid-Afrika, live op Facebook. Kijkers kunnen stemmen op de beste dansgroep. Wie een eigen dansje instuurt (dancemove Gwara, Gwara) maakt kans op twee vliegtickets naar Zuid-Afrika. Over die prijs en de South African Dance Battle lees je woensdag en vrijdag nog veel meer.

In samenwerking met South African Tourism

Reageer op artikel:
Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook
Sluiten