Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 mrt 2019
Leestijd: 1 minuut

Harde wind en windstoten in het zuiden: code oranje

Het wordt een onstuimige zondag. Het gaat namelijk hard waaien en er worden ook harde windstoten verwacht. Vooral in de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Brabant en Limburg is het oppassen geblazen. Daar geldt dan ook een code oranje.

Zware windstoten

Het KNMI waarschuwt voor zware tot zeer zware windstoten, die tot wel 120 kilometer per uur kunnen gaan. De wind zou in de avond af moeten nemen. Gelderland wordt vooralsnog buiten het gebied voor code oranje gehouden, maar zodra het erop lijkt dat het Rivierengebied en de Betuwe worden geraakt, geldt de waarschuwing ook voor die provincie.

In Den Haag is de City Pier Loop afgelast vanwege de verwachte weersomstandigheden. De organisatie achtte het niet verantwoord om de ruim 41.000 lopers van start te laten gaan. „In combinatie met het slechte weer en de lage gevoelstemperatuur is er sprake van een onverantwoorde situatie op zowel het Malieveld als het parcours. Na overleg met de burgemeester en hulpdiensten heeft de organisatie het besluit genomen om het evenement af te gelasten", laat de organisatie weten in een verklaring.

Extreem weer

Code oranje is vooral een waarschuwing vanuit het weerinstituut. „Wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast", betekent het.

Voor de rest van het land is een code geel van kracht. Zondag kan het vanaf het einde van de ochtend hard gaan waaien, met windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.