Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Zorgverlener vervolgd voor 11 insulinezaken, 4 doden

De 22-jarige Rahiied A. die wordt verdacht van de zogenaamde ‘insulinemoorden’, heeft elf zaken aan zijn broek hangen. Het Openbaar Ministerie maakte vandaag bekend dat ze hem in deze zaken vervolgen voor moord dan wel poging tot moord.

Het gaat om zaken waarin de man patiënten zonder noodzaak insuline toediende. Sommigen hebben dit niet overleefd, anderen werden ziek. In vier van de elf zaken gaat het om mensen die de insuline-injectie niet hebben overleefd.

Begin december werd al bekend dat het OM in tien gevallen tot vervolging overgaat, waarin vier personen overleden en zes onwel of ziek werden. Twee zaken waren nog in onderzoek. In totaal zijn vier verdachte gevallen die het OM heeft onderzocht, geseponeerd.

Fouten bij instelling

Belangrijk in deze zaak is dat bij alle vier de instellingen waar Rahiied A. de insuline zou hebben toegediend, tekortkomingen waren. Dat zegt de gezondheidsinspectie.

De tekortkomingen blijken uit een rapport van die inspectie. Ze hadden niet genoeg personeel, de mensen die er waren, waren vaak niet deskundig genoeg en de veiligheid van medicatie was ook niet gewaarborgd. Tegen die tekortkomingen zijn inmiddels wel maatregelen genomen.

De inspectie deed het onderzoek bij de instellingen De Wetering (Humanitas), Riederborgh, Jasmijnhuis (Dagelijks Leven) en ‘t Huys te Hoecke (Zorgwaard). „Het ging om uitzonderlijke gebeurtenissen waarbij noch de inspectie, noch de zorgaanbieders rekening hielden met de mogelijkheid dat dit zou kunnen gebeuren", concludeert de inspectie.

Inspectie houdt het in de gaten

Hoewel de meeste problemen nu zijn aangepakt, moet een aantal dingen nog wel worden verbeterd. De inspectie houdt deze instellingen nu goed in de gaten.

Over de zaak van Rahiied zegt de inspectie het volgende: „Het opzettelijke karakter maakt dat nooit helemaal uitgesloten kan worden dat dit soort incidenten in de toekomst niet meer voorkomen. Tegelijkertijd willen we er alles aan doen om de kans zo klein mogelijk te maken dat dit nog een keer gebeurt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.